Zatvori
Poslovni Puls
10/08/2013

Dobre vijesti za njemačko, a loše za francusko gospodarstvo

Danas objavljeni podaci o daljnjem padu francuske industrijske proizvodnje u lipnju pokazuju dodatno produbljenje jaza među najvećim gospodarstvima eurozone, s obzirom na to da je njemačko u drugom tromjesečju vjerojatno ostvarilo osjetniji rast aktivnosti...

Francuski statistički ured INSEE priopćio je da je industrijska proizvodnja u lipnju pala 1,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, nakon što je u svibnju oslabjela 0,3 posto. Pritom je u lipnju posebno oštro pala proizvodnja hrane i automobila.

Daljnji pad proizvodnje loša je vijest za francuskog predsjednika Francoisa Hollandea koji je obećao da će do kraja godine preokrenuti stanje na tržištu rada, ali to je sada sve manje vjerojatno. Naime, stopa nezaposlenosti iznosila je u prvom tromjesečju 10,8 posto, a neki ekonomisti smatraju da će vrhunac dosegnuti tek iduće godine.

Francuski podaci u oštroj su suprotnosti s onima iz Njemačke, čija je industrijska proizvodnja u lipnju porasla za 2,4 posto. I drugi makreokonomski podaci pokazuju da je najveće europsko gospodarstvo vjerojatno osjetno poraslo u razdoblju od travnja do lipnja, ponajviše zahvaljujući osobnoj potrošnji i ulaganjima u graditeljstvo, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram