Zatvori
Poslovni Puls
06/08/2013

HUP: Potrebne su hitne reforme, prijete nam ozbiljne društvene posljedice!

 Novo spuštanje izgleda za kreditni rejting Hrvatske na negativne, ali i vrlo jasnu poruku agencije Standard&Poor's (S&P) o mogućnosti skorog smanjenja i ovako lošeg, neinvesticijskog kreditnog rejtinga zemlje, ocjenjujemo vrlo ozbiljnim upozorenjem koje nositelji ekonomske vlasti ne smiju ignorirati, navodi se u današnjem priopćenju Hrvatske udruge poslodavaca (HUP)...

Agencija Standard & Poors's (S&P) snizila je u petak izglede za kreditni rejting Hrvatske sa stabilnih na negativne, zadržavši pritom važeći rejting za zaduživanje u inozemnoj i domaćoj valuti na BB+.

Iz HUP-a upozoravaju da bi nakon pet godina uporne recesije i pada životnog standarda građana, dodatno slabljenje gospodarskih izgleda, uvjetovano narušavanjem ionako krhkog povjerenja investitora i domaćih i stranih u hrvatsku ekonomiju zbog mogućeg daljnjeg smanjenja kreditnog rejtinga, moglo rezultirati ne samo ozbiljnim gospodarskim nego i društvenim posljedicama.

"Iako je Vlada poduzela određene mjere i radi na pokretanju nekih od nužnih reformi, to nije dovoljno jer stanje u gospodarstvu i dalje je vrlo loše pa ovakva ocjena najveće svjetske kreditne agencije, nažalost, nije neočekivana. Ona je još jedan dokaz onoga što je HUP već nebrojeno puta ponovio - bez ubrzanja nužnih reformi koje bi stabilizirale javne financije i omogućile poboljšanje poslovne klime u zemlji ne možemo očekivati ni zadržavanje našeg kreditnog rejtinga, a još manje toliko potreban gospodarski oporavak", navodi se u priopćenju HUP-a.

"Pritom nema nepoznanica oko onog što trebamo napraviti, jer oko toga postoji suglasnost najrelevantnijih i domaćih i stranih stručnjaka. Hrvatskoj je prije svega potrebna hitna, sveobuhvatna reforma javnog i državnog sektora radi povećanja odgovornosti upravljanja i efikasnosti rada te smanjenja troškova. Usporedno s reformom javnog i državnog sektora potrebno je početi i sa smanjivanjem previsokih državnih nameta na gospodarstvo čime bi povećali njegovu konkurentnost i sposobnost rasta i razvoja, investiranja i otvaranja novih radnih mjesta", navode u HUP-u.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram