Zatvori
Poslovni Puls
01/08/2013

Srbija je postala regionalni lider u avio prijevozu!

 telefon: (021) Srbijanska vlada u četvrtak je u Beogradu potpisala Sporazum o strateškom partnerstvu s nacionalnom zrakoplovnom kompanijom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Etihad kojim je nekadašnji Jugoslavenski aerotransport (JAT), a potom JAT Airways, nakon 66 godina prestao postojati, a osnovana je nova tvrtka - Air Serbia...

Sporazum, od kojeg se očekuje da Srbiju učini regionalnim liderom u zračnom prijevozu, potpisali su srbijanski vicepremijer Aleksandar Vučić i ravnatelj Etihada James Hogan. Etihad je Sporazumom preuzeo 49 posto JAT Airwaysa i upravljačka prava, dok će država s 51 posto udjela ostati većinski vlasnik nacionalnog avioprijevoznika na čijim će zrakoplovima ubuduće biti ime Air Serbia, boje srpske nacionalne zastave i zaštitni znak kompanije Etihad.

"Novi brend Air Srbija bit će raskid s prošlošću, ali ne i raskid s tradicijom. Air Serbia bit će najsigurniji prijevoznik", istaknuo je prvi čovjek Etihada James Hogan.

On je poručio da je Etihad opredijeljen za to da Srbija dobije novu nacionalnu aviokompaniju, a da Beograd pretvori u čvorište čitavog Balkana.

"Ne bismo bili ovdje da ne vjerujemo da će 'Air Serbia' imati uzbudljivu budućnost. Postavili smo jasne ciljeve profitabilnosti.... Ovo je veliki dan ne samo za Air Srbia, već i za Etihad", naglasio je Hogan.

On je najavio uvođenje u flotu 10 novih zrakoplova Airbus A319, te plan da i oni u idućih 24-36 mjeseci budu zamijenjeni još modernijim zrakoplovima Boing 737.

Po ocjeni srbijanskog vicepremijera Vučića, Air Serbia sad mora opravdati očekivanja i postati najmoćniji i najsigurniji avioprijevoznik u zemljama okruženja sa oko 100 milijuna stanovnika. Također, sporazum Srbiji treba omogućiti tehnološko i poslovno okruženje u kojem će 30 milijuna putnika dobiti pouzdanog avioprijevoznika do svih značajnijih odredišta diljem svijeta.

Air Serbia će do kraja godine dobiti 10 novih zrakoplova i zaposliti 50 pilota, a procjene su da bi poslovni sporazum srpsku zrakoplovnu kompaniju trebao stabilizirati i u dogledno vrijeme pridonijeti rješavanju poslovnih problema koji su minulih godina JAT Airways dovele do duga od 195 milijuna eura.

Danas potpisan sporazum pripreman je mjesecima unazad, a Etihad je već uspostavio redovite dnevne letove od 15. lipnja na liniji Abu Dhabi-Beograd i JAT Airways je na na toj zračnoj liniji dobio svoj međunarodni kod koji, na osnovu sporazuma o komercijalnoj suradnji dvije kompanije, važi za više od 40 destinacija.

Etihad je kompanija koja ima flotu od 77 zrakoplova Airbus i Boeing, a godišnje preveze 10 milijuna putnika na 94 odredišta na Bliskom Istoku, u Africi, Europi, Aziji, Australiji i na američkom kontinentu, a ima udjel od 29 posto vlasništva u njemačkom "Air Berlinu", 40 posto u "Air Sejšelima", devet posto u "Virgin Australia", dok je u tijeku preuzimanje petine vlasništva indijske tvrtke Jet Airways.

Poduzeće JAT osnovano je prije 66 godina, a od 2000. godine podijeljeno je na više organizacijskih dijelova, čime je izgubljen veliki dio godinama stjecane imovine. Danom potpisivanja sporazuma o strateškom partnerstvu s Etihadom JAT Airways ima 1.200 uposlenika od kojih su mnogi prekobrojni pa će za znatan dio njih biti osiguran socijalni program.

Prema sadašnjim projekcijama, nova kompanija mogla bi imati 22 zrakoplova, a letovi će većinom spajati republike bivše Jugoslavije i Europu s Bliskim Istokom, Australijom i Amerikom, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram