Zatvori
Etihad Airways
Foto: Fabian Joy / Unsplash
PoslovniPuls
06/03/2024

Etihad Airways (navodno) priprema IPO

Etihad Airways, nakon značajnog povećanja prihoda od 40% tijekom 2023., ozbiljno razmatra inicijalnu javnu ponudu (IPO) kao strategiju za daljnji rast i širenje. Izvršni direktor Etihad Airways grupe, Antonoaldo Neves, istaknuo je njihovu predanost pripremi za IPO, naglašavajući kako želi biti spreman "kad god za to dođe vrijeme".

Razgovori o potencijalnom IPO-u dobili su zamah nakon što je investicijska tvrtka ADQ, sa sjedištem u Abu Dhabiju, većinski vlasnik Etihad Airwaysa, razgovarala s bankama o izlasku na burzu već ove godine.

Ukoliko se IPO realizira, Etihad bi postao prvi značajan zračni prijevoznik iz tog dijela svijeta s javno izlistanim dionicama, što bi označilo značajan korak za regionalna tržišta kapitala. Neves naglašava kako tvrtka aktivno radi na upravljanju kako bi postigla visoku profitabilnost, što će dioničarima omogućiti da donesu odluku o IPO-u na temelju snažnih financijskih performansi.

Neves se pridružio Etihadu prije dvije godine, a financijski analitičari ocjenjuju kako je pokazao uspješnost u smanjenju gubitaka i unaprjeđenju korisničkog iskustva za putnike, posebno nakon što je ADQ preuzeo vlasništvo nad aviokompanijom tijekom pandemije koronavirusa.

Uprkos potencijalnim prednostima, IPO predstavlja značajne izazove za Etihad Airways, uključujući strože zahtjeve za financijskim izvješćivanjem, dodatne troškove usklađivanja i pritisak tržišta oko postizanja ciljeva uspješnosti. ADQ, kao vlasnik Etihada, za sada nije komentirao eventualne planove za uvrštenje na burzu.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram