Zatvori
Poslovni Puls
26/07/2013

Etihad Airways i srbijanski JAT potpisuju sporazum o strateškom partnerstvu

Zrakoplovna kompanija Etihad Airways iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i srpski avioprijevoznik Jat Airways 1. kolovoza će u Beogradu potpisati Sporazum o strateškom partnerstvu, najavljeno je iz Etihada...

Dokument bi uime Vlade Srbije trebao potpisati njen prvi potpredsjednik Aleksandar Vučić. Nakon potpisivanja detalji dogovora bit će predstavljeni na konferenciji za novinare.

Nacionalna aviokompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Etihad Airways, Vlada Srbije i srpski avioprijevoznik Jat Airways potpisali su 17. lipnja u Beogradu inicijalni memorandum o razumijevanju, kojim je predviđeno da se ispita mogućnost za ulaganje vlasničkog kapitala Etihada u Jat.

Predsjednik Etihada James Hogan je tom prilikom izjavio kako Etihad ne ulazi u priču oko eventualnog strateškog partnerstva s Jatom jer voli preuzimati aviokompanije, već zato da bi ostvario komercijalne efekte, ističući da Jat može biti uspješan.

"Kako smo već pokazali našim manjinskim vlasničkim ulaganjima u ostalim aviokompanijama, značajne uštede mogu se postići kroz zajedničke inicijative, a to uključuje i obuku pilota i posada, gorivo, osiguranje, kao i sporazume o nabavkama i održavanju za zajedničke tipove motora", rekao je čelnik Etihada.

Navodeći razloge zaintresiranosti za Jat, on je ukazao na to da Srbija ima razgranatu dijasporu i turizam, bogatu povijest i odličnu poziciju na Balkanu te dobre mogućnosti za poslovanje.

Etihad je od 15. lipnja uspostavio redovne dnevne letove na relaciji Abu Dhabi-Beograd, a Jat na toj liniji ima svoj kod zahvaljujući sporazumu o komercijalnoj suradnji na više od 40 destinacija s Etihadom.

Etihad je prošle godine prevezao 10,3 milijuna putnika, a putnički i robni promet obavlja prema 94 odredišta na Bliskom istoku, u Africi, Europi, Aziji, Australiji i američkom kontinentu s flotom od 77 zrakoplova tipa Airbus i Boeing.

U prvom kvartalu ove godine od prijevoza putnika Etihad prihodovao 900 milijuna dolara, što je rast od 19 posto, a prihod od prijevoza robe dosegao je 193 milijuna dolara odnosno 17 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Etihad drži 29 posto vlasništva u njemačkom Air Berlinu, 40 posto u Air Seychelles, otprilike tri posto  u Air Lingusu, devet posto u kompaniji Virgin Australia.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram