Zatvori
Poslovni Puls
18/07/2013

Rejting agencije zabrinute zbog pogoršanog stanja u Hrvatskoj

Mi, za razliku od većine zemalja srednje i istočne Europe, nikako da obnovimo gospodarski rast. Kreditni rejting Hrvatske od kraja prošle godine je - smeće. Agencije Fitch i Standard&Poor's upravo snimaju situaciju...

Nakon što je izvršna direktorica MMF-a Christine Lagarde izjavila kako istočna Europa napreduje te da su, nakon osam država lani, u recesiji ostale samo Slovenija i Hrvatska, predsjednik Ivo Josipović kaže: "To nam nije trebala reći šefica, to znamo i sami. Vidimo i sami da su neki pokazatelji zabrinjavajući."

Neki jesu, ali Vladu ohrabruje rast potrošnje i bolji investicijski rezultati u prvom tromjesečju ove godine. No znatnijeg oporavka i dalje nema. Hrvatska je, uz Grčku, jedina država Europske unije koja u posljednjih pet godina nije ostvarila gospodarski rast.

U tom nam je razdoblju BDP pao za više od 12%, po čemu smo na neslavnom drugom mjestu među 28 država Unije. Analitičari se pribojavaju da ni ulazak u europsko društvo nećemo iskoristiti na pravi način.

Ne ohrabruje ni to što još samo kod jedne kreditne agencije imamo investicijski rejting. Predstavnici Fitcha i Standard&Poors'a ovih su dana u Zagrebu, zabrinjava ih loše stanje realnog sektora. A u njemu kažu da nam i ne može biti bolje. Reforme nismo proveli. Investicija, barem zasad, gotovo nema.

Većina institucija predviđa nam blagi gospodarski oporavak tek u 2014. godini. Prognoze rasta uglavnom su do 1%. Nije mnogo, ali je bolje od svega u proteklih pet godina, piše HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram