Zatvori
Poslovni Puls
16/04/2013

Etihad Airways preuzima upravljanje nad srbijanskim JAT-om?

Emiratska zračna kompanija Etihad, čiji su predstavnici u ponedjeljak vodili razgovore s poslovodstvom Jat-a, spremna je preuzeti upravljačka prava u toj srpskoj kompaniji na razdoblje od pet godina...

Emiratska zračna kompanija Etihad, čiji su predstavnici u ponedjeljak vodili razgovore s poslvodstvom Jat-a, spremna je preuzeti upravljačka prava u toj srpskoj kompaniji na razdoblje od pet godina s time da se taj rok može produljiti na još toliko. Strateško partnerstvo s Etihadom predstavlja posljednju priliku za spas Jat-a, jer vlada nije u proteklim godinama uspjela zainteresirati niti jednu inozemnu kompaniju koja je bila spremna preuzeti srpsku kompaniju, prenosi Večernji.

Etihad bi u Jat-u, koji je vlada spremna osloboditi duga teškog 170 milijuna eura, imao 49 posto vlasništva. Emiratska kompanija bi vlasnčki udjel stekla osiguranjem operativnog kapitala, kao i preuzimanjem dijela duga koji Jat ima prema Air Basu kod kojega je naručio prije 20-ak godina osam zrakoplova, a koje ne može preuzeti, jer nema sredstava kojima bi ih platila. Prilikom naručivanja spomenute flote Jat je platio predujam od 20 milijuna eura, ali je Air Bus prijetio tužbom zbog odustajanja od kupovine naručenih zrakoplova.

U strateškom partnerstvu s Etihadom Jat bi dobio zajedničke poslovne ugovore, gorivo po povoljnoj cijeni i pružio veće pogodnosti za putnike. Na drugoj strani Etihad vidi korist od slotova koje Jat ima na 38 europskih aerodroma na kojima ima pravo slijetanja i polijetanja.

Dvije kompanije planiraju suradnju na prekoocenaskim letovima  tako što bi iz Beograda zrakoplovi letjeli za SAD, a iz Dubaija za Australiju.

Na prijedlog radne grupe koja je bila zadužena za pronalaženje načina kako da se Jat održi na životu bit će uzeta četiri zrakoplova na lizing za predstojeću turističku sezonu, jer s postojećem zastarjelom flotom Jat nije mogao održavati redovitost u prijevozu putnika, prenosi Večernji list.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram