Zatvori
Poslovni Puls
10/04/2013

HUP: Povećanje minimalne plaće je nerealno i neodgovorno!

Povećanje minimalne plaće je nerealno i neodgovorno te je još jedan dokaz da ova Vlada nastavlja pogubnu praksu vođenja socijalne politike kroz gospodarstvo, poručili su danas iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP)...

Izmjenama Zakona o minimalnoj plaći u ovoj godini "minimalca" će se povećati za 170 kuna na 2.984,78 kuna.

Iz HUP-a upozoravaju kako je to treće podizanje minimalne plaće od početka krize, i da je ona u tom razdoblju nominalno porasla za 22 posto.

"Tako brz rast minimalne plaće u teškim gospodarskim uvjetima djeluje kao nepremostivo opterećenje gospodarstvu, i to njegovom najranjivijem dijelu. Prema našim procjenama novo povećanje direktno ugrožava 50.000 radnih mjesta u radno intenzivnim industrijama (drvo, tekstil i koža), koje su dominantno prisutne u ruralnim krajevima Hrvatske i u kojima su ti poslovni subjekti nositelji gospodarske aktivnosti i zapošljavanja", naglasili su poslodavci.

HUP stoga apelira na Vladu da u nedostatku "jasne i konzistentne ekonomske i industrijske politike, za industrijske grane kojima je zbog podizanja iznosa minimalne plaće ugrožena egzistencija što hitnije utvrdi kompenzacijska i prijelazna rješenja kako bi se sačuvali proizvodnja i radna mjesta".

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram