Zatvori
Poslovni Puls
04/04/2013

Raiffeisen: Hrvatska još ne izlazi iz recesije

Analitičari Raiffeisen Bank International (RBI) nadaju se oporavku gospodarstva eurozone u drugoj polovini ove godine. Dašak optimizma mogao bi se osjetiti i u hrvatskom gospodarstvu, ponajviše zbog pokretanja investicija financiranih sredstvima iz europskih fondova, stoji u najnovijem danas objavljenom izdanju strategije Raiffeisen-istraživanja za drugo tromjesečje 2013. godine...

Gospodarska aktivnost u Europi, kao i u SAD-u, i dalje je usporena. Premda vodeći pokazatelji, kao što su proizvođački indeks američkoga ISM-a i IFO indeks poslovne klime u Njemačkoj, neprestano ukazuju na bolje raspoloženje među kompanijama, prave činjenice poput novih narudžbi tek trebaju potvrditi to poboljšanje, izjavio je Peter Brezinschek, direktor Raiffeisen-istraživanja.

Ipak, kako procjenjuje, još bi prije kraja prvoga polugodišta neto izvoz trebao dati prve naznake gospodarskoga rasta i potom potaknuti ulaganja. Snažna tržišta rada i povoljna kretanja plaća zaposlenika u ključnim zemljama eurozone oko Njemačke ukazuju i na uzlazni trend privatne potrošnje.

Na prvi su pogled predviđanja rasta ovogodišnjega BDP-a u eurozoni slaba, na razini 0,1 posto uz negativan predznak, jer bi prva polovina godine mogla proteći prilično oprezno. No gledajući u cjelini, trend u idućih 12 do 18 mjeseci trebao bi biti uzlazan.

U vezi s Hrvatskom analitičari RBI-a u ovoj godini ne očekuju oporavak, pa bi 2013. mogla biti peta godina recesijskih kretanja. Posebno teška bit će prva polovina godine u kojoj će nepovoljna kretanja predvoditi osobna potrošnja i investicije. Dašak optimizma trebala bi donijeti druga polovina godine.

Uz uobičajeni optimizam tijekom turističke sezone i pozitivan utjecaj na neto izvoz roba i usluga očekujemo i pokretanje investicija financiranih sredstvima iz EU-fondova, posebno u područjima zaštite okoliša, obnovljivih izvora energije i prijevoza. Uz to imperativ je nastaviti fiskalnu konsolidaciju i strukturne reforme kako bi se zaustavila neodrživa dinamika rasta javnog duga, kaže se u strategiji RBI-a.

Visoka likvidnost na inozemnim tržištima koju održavaju Fed i ECB te niski prinosi na njemačke i američke državne obveznice daju potporu obveznicama regije srednje i istočne Europe, pa tako i hrvatskim euroobveznicama, no raspoloženje tržišta prema regiji značajno ovisi o neizvjesnosti na inozemnim tržištima, stoji između ostaloga u strategiji RBI-a.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram