Zatvori
PoslovniPuls
01/02/2023

Rast cijelog niza ekonomskih indikatora u eurozoni

Indeks ekonomskog sentimenta (ESI) u europodručju nadmašio je tržišna očekivanja i porastao je u siječnju na 99,9 indeksnih bodova (+2,8 indeksnih bodova u odnosu na prosinac), prenose RBA analitičari.

Najveća je to razina ovog pokazatelja od lipnja 2022., a poboljšanje je ostvareno treći mjesec zaredom. Prema izvješću Europske komisije, povratak prema dugogodišnjem prosjeku odražava poboljšanje optimizma u industriji, uslugama, trgovini na malo i među potrošačima, dok je pogoršanje raspoloženja zabilježeno u građevinarstvu. Potrošači su bili pozitivniji o općem ekonomskom stanju svoje zemlje i očekivanjima o financijskoj situaciji, dok je sklonost kupnji porasla.

Na pogoršanje sentimenta u građevinarstvu utjecao je pad procjena narudžbi među anketiranim poduzećima i većim dijelom pad očekivanja o zapošljavanju. U Hrvatskoj se ESI zadržao iznad prosjeka europodručja, odnosno poboljšao se na 110,3 indeksnih bodova (+0,8 bodova u odnosu na prosinac).

Jučer su objavljeni preliminarni podaci o kretanju BDP-a u Njemačkoj u posljednjem tromjesečju 2022. Najveće europsko gospodarstvo zabilježilo je pad od 0,2% na tromjesečnoj razini (sezonski prilagođeno). Pad vjerojatno odražava slabljenje osobne potrošnje i potražnje u gospodarstvu s obzirom na to da se rastuće cijene kontinuirano prelijevaju na potrošače. Unatoč tome, njemačko gospodarstvo prevladava energetsku krizu bolje od očekivanja, međutim, ekonomska situacija ostaje neizvjesna. U odnosu na isto razdoblje 2021. ostvaren je rast BDP-a od 0,5%, skromnije od procjene tržišnog konsenzusa (+0,8%), javljaju RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram