Zatvori
Poslovni Puls
29/03/2013

Ministarstvo rada predlaže osnivanje posebnog fonda za otpremnine

Uz izmjene Zakona o radu Ministarstvo rada predlaže formiranje posebnoga fonda za otpremnine. Na taj način radnici bi dobili poseban račun, na koji bi poslodavci mjesečno uplaćivali određeni iznos, a radnici bi ga mogli podignuti u slučaju otkaza...

Prijedlog je prihvatljiv sindikatima koji su uvođenje takvoga fonda tražili prije nekoliko godina, a poslodavci će mu dati zeleno svjetlo ako on ne bude dodatno povećao njihove troškove.

"Ideja formiranja fonda za otpremnine je da poslodavcu otpremnine ne bude teret u trenutku kada se nađe u problemu jer će u fond na ime radnika mjesečno uplaćivati određeni iznos", istaknuo je u radijskoj emisiji U mreži prvoga ministar rada Mirando Mrsić. S druge pak strane radnik bi u slučaju kada izgubi posao s tim novcem mogao slobodno raspolagati.

"Zbog socijalne dimenzije ovakvoga fonda - sindikati su se već prije nekoliko godina zalagali za njegovo uvođenje", ističe Ana Miličević Pezelj. Fond je dobar, nastavlja Pezelj i jer izjednačava radnike zaspolene na određeno i neodređeno vrijeme, ali i omogućava mobilnost radnika.

"Za sada nije poznato koliko bi poslodavci izdvajali u taj fond. Jedan od prijedloga je od 1 do 1,5 posto doprinosa na bruto plaću", ističe Bernard Jakelić.

Ministar Mrsić uvjerava i da s ovim Fondom nije kraj otpremninama dogovaranima u kolektivnim ugovorima. A kada bi fond mogao zaživjeti, još se ne zna, no sigurno je da će postojati prijelazni period od deset, pa i više godina, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram