Zatvori
Poslovni Puls
26/03/2015

Hrvatska proizvodi kadrove za zavod za zapošljavanje, a ne za tržište rada

U Šibeniku je održan osmi sajam poslova šibensko-kninske županije. Susret ponude i potražnje na tržištu rada i ove je godine bio koristan uglavnom za one koje traže ili nude sezonske poslove u turizmu. No, unatoč vojsci nezaposlenih, još uvijek ima poslodavaca koji teško pronalaze radnike...

Većina poslova koja se nudi sezonskog je karaktera. Posao u turizmu ove će sezone naći oko 3500 tisuće ljudi. I dok hotelijeri svoje potrebe uglavnom zadovolje, u metaloprerađivačkoj industriji isti problemi traju godinama. Jedan od njih je i taj da nezaposleni, nakon što se osposobe - odu.

Manjak strukovnih zanimanja unatoč potražnji tržišta rada, problem je za koji se godinama traži primjereno rješenje. Dosadašnje mjere za rješavanje problema deficitarnih zanimanja očito nisu urodile plodom.

"Hrvatska u ovom trenutku kroz strukovno obrazovanje proizvodi kadrove za zavod za zapošljavanje, a s druge strane ne proizvodi dovoljno kadrova za radna mjesta koja naše tržište traži. U sljedeće dvije godine ide potpuna reforma strukovnog obrazovanja gdje ćemo obrazovati ljude za poznatog poslodavca", obećava ministar rada Mirando Mrsić, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram