Zatvori
Poslovni Puls
20/02/2013

Financial Times: Ulažite u hrvatsko i srpsko tržište kapitala!

Financial Times istaknuo je potencijal tzv. "Frontier marketsa" a među ostalima i hrvatskog i srpskog tržišta kapitala...

Spomenuta tržišta (tu su i Vijetnam, Pakistan, Nigerija i Rumunjska) pokazuju znakove oporavka u ovoj godini i u njih se isplati ulagati. Ako se uspoređuju indeksi koji prate tzv. Frontier tržišta i ona brzo rastuća u koji pripadaju zemlje BRIC-a (Brazil Rusija, Indija i Kina), Frontier je od početka godine ulagačima ostvario povrat od 8,3 posto, dok su indeksi brzorastućih tržišta imali povrat na ulaganje od samo jedan posto.

Investitori su shvatili da postoji prostor za ulaganja i zaradu na koji su odavno već zaboravili budući da su tržišta kapitala poput Srbije, Hrvatske, Vijetnama i Nigerije u posljednjih četiri do pet godina većinom padala.

“Neka od tih tržišta nikada nisu bila jeftinija”, smatra Slim Feriani, menadžer fonda Advance Frontier Marketsa.

Neki od ovih indeksa od početka godine bilježe rast između 15 i 20%, a dividendni prinosi su oko solidnih četiri do pet posto. Analitičari ukazuju na to da budući da su referentne kamatne stope u svijetu na izuzetno niskim razinama, dividendni prinosi postaju primarni fokus ulagača i stoga se “isplati ulagati u tzv. frontier tržišta”, piše FT.

Stratezi velikih fondova počeli su zauzimati pozicije u sektorima potrošačkih roba i banaka.

“Frontier tržišta su u vrlo ranim fazama razvoja na kojima se očekuju više stope rasta”, kazao je Nick Wilson, čelni čovjek fonda Qatar Investments.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram