Zatvori
Poslovni Puls
28/08/2012

Kratki predah od krize: Španjolska i Italija jeftinije se zadužili na tržištima kapitala

Troškovi zaduživanja Španjolske značajno su smanjeni na aukciji trezorskih zapisa održanoj u utorak a uz niže troškove zadužila se danas i Italija...

Španjolsko ministarstvo financija prodalo je trezorske zapise u iznosu 3,6 milijardi eura, čime je premašen najviši planirani iznos zaduživanja od 3,5 milijarde eura.Prosječna kamata na tromjesečne trezorske zapise bila je 0,946 posto i znatno je niža nego na sličnoj aukciji održanoj 24. srpnja, kada je Madrid bio prisiljen platiti ulagačima kamatu od 2,434 posto. Prinosi na šestomjesečne trezorske zapise pali su na 2,026 posto, s 3,691 posto na prošlomjesečnoj aukciji.

Agencija za upravljanje državnim dugom pritom je prodala 1,674 milijarde eura 3-mjesečnih i 1,93 milijarde eura 6-mjesečnih trezorskih zapisa.

Inače, španjolski premijer Mariano Rajoy trebao bi se tijekom dana sastati s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem, a idućih dana sprema se i u posjet njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu.

Odvojeno, talijansko ministarstvo financija izvijestilo je da je Italija danas prodala tri milijarde eura obveznica uz kupon od nula posto, i to uz prosječan prinos od 3,064 posto, u usporedbi sa 4,860 posto koliko je Rim bio prisiljen platiti na aukciji krajem srpnja, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram