Zatvori
Poslovni Puls
05/02/2013

Amerikanci podižu tužbu protiv rejting agencije S&P!

Prema najavama, američko ministarstvo pravosuđa danas će podići tužbu protiv rejtinške agencije Standard & Poor's, koja je u vlasništvu McGraw-Hilla, zbog mogućih nezakonitosti prilikom određivanja rejtinga drugorazrednih i drugih hipotekarnih obveznica...

Vrijednost tih hipotekarnih vrijednosnih papira naglo je pala 2007. godine, što je bio jedan od glavnih uzroka duboke financijske krize.

To je prva tužba američkih vlasti protiv rejtinških agencija u povijesti pa ulagači strahuju da bi mogle uslijediti i nove, i to ne samo od vlasti nego i investitora. Zbog toga je jučer na burzi oštro, gotovo 14 posto, pala cijena dionica McGraw-Hilla, tvrtke u čijem je vlasništvu agencija Standard & Poor's, te više od 10 posto cijena dionice Moodys'a.

Iz Standard&Poor'sa danas je stiglo priopćenje u kojem stoji kako očekuje tužbu američke vlade. Tužba će se fokusirati na visoke rejtinge koje je agencija 2007. dodijelila pojedinim vrijednosnim papirima. Njihova se vrijednost naknadno urušila, podsjećaju u S&P. Naglašavaju pritom da je tužba "potpuno neutemeljena". U S&P' tvrde da su prije ostalih agencija još 2007. i prije toga snizili rejtinge čitavom nizu sličnih vrijednosnica.

Tužitelji su ispitivanjem nekadašnjih analitičara nastojali utvrditi je li agencija pri ocjeni vrijednosnih papira zanemarila vlastite standarde zbog naknada koje su joj isplaćivale investicijske banke, izvijestio je Wall Street Journal. Do prošlog tjedna dvije su strane pregovarale o nagodbi, ali su razgovori prekinuti nakon što je ministarstvo pravosuđa poručilo da će tražiti najmanje milijardu dolara na ime odštete, izvijestio je New York Times, pozivajući se na izvore upoznate s vladinim planovima.

U agenciji ističu da ni u kom slučaju nisu bili usamljeni u bitno promašenim prognozama razmjera sloma na američkom tržištu nekretnina. Pozivaju se tako na svjedočenje bivšeg predsjedatelja Komisije za vrijednosnice i tržišta (SEC) koji je u Kongresu naglasio da ni SEC ni središnja banka ni ostala državna tijela nisu predvidjeli taj slom, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram