Zatvori
Poslovni Puls
20/06/2016

Hrvatsku čeka novo rezanje kreditnog rejtinga?

Proteklih dana u Hrvatskoj su boravili predstavnici agencije za kreditni rejting Standard and Poors, koji bi svoju novu ocjenu trebali objaviti polovinom srpnja. Prema mišljenju analitičara, situacija nije dobra...

Naš je rejting trenutačno dva stupnja ispod investicijske razine, a usporavanje reformi i oporavka, zbog političke situacije, ocjenu bi moglo dodatno sniziti. Ove smo godine trebali srediti javne financije, ubrzati gospodarski rast i provesti barem dio reformi. To bi nam popravilo rejting i olakšalo zaduživanje.

No, umiješali su se, kako analitičari kažu, politički rizici. Da investitori, a i rejtinške agencije ne vjeruju previše Hrvatskoj, već se vidjelo prilikom nedavnog neuspjelog pokušaja zaduživanja.

Nakon ove godine, iduće nas čeka daleko više kredita i obveznica koje trebamo refinancirati.

Loš rejting i moguće skuplje zaduživanje povlače za sobom daljnju prodaju državne imovine i veću proračunsku štednju, a to znači smanjenje plaća i drugih prava, piše HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram