Zatvori
Poslovni Puls
23/01/2013

Velika Britanija ide na referendum o istupanju iz EU?

Britanski premijer David Cameron obećao je da će, bude li ponovno izabran, do kraja 2017. organizirati referendum o ostanku ili izlasku Velike Britanije iz Europske unije...

Premijer je u dugoočekivanom govoru o odnosima Britanije i Unije najavio referendum između 2015. i početka 2018. te pozvao da se redefiniraju odnosi njegove zemlje s EU-om na jedinstvenom tržištu. "Vrijeme je da Britanci kažu što žele. Vrijeme je da riješimo to pitanje oko Britanije i Europe", rekao je.

Njegova Konzervativna stranka ući će u kampanju za izbore 2015. uz obećanje građanima da će ponovno pregovarati o članstvu Britanije u EU-u. Dušom i srcem vodit će kampanju da Britanija ostane u EU-u, ali smatra da je odluka o ostanku ili odlasku u rukama britanskog naroda.

Cameronov govor mogao bi izazvati nezadovoljstvo u drugim državama EU-a, poput Francuske i Njemačke. Europski dužnosnici već su upozorili Camerona da ne može Uniju tretirati a la carte, odnosno uzimati što želi i diktirati uvjete članstva.
Njegov londonski govor mogao bi izazvati zabrinutost i u SAD-u, koji je poručio da Britanija ostane u Uniji i u tom savezu ima snažan glas.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram