Zatvori
Poslovni Puls
31/12/2012

Neočekivano optimistične prognoze: Iduće godine cijeli Balkan napokon izlazi iz krize?

Srbija ima najvišu inflaciju u regiji, a samo Makedonci imaju veći broj nezaposlenih i neznatno niže zarade, piše srpski portal B92. Svjetska banka za cijelu regiju u sljedećoj godini prognozira blagi oporavak...

Možda zvuči čudno, ali onaj tko je ove godine najviše pao, iduće godine imat će najveći ekonomski rast. To upravo za Srbiju prognozira Svjetska banka - oporavak privrede od dva posto, nakon isto tolikog pada ove godine.

- Dobre vijesti: Hrvatska može očekivati rast BDP-a od 2,5 posto

Srbija u regiji ima najvišu inflaciju, a osim nje samo Makedonci imaju veći broj nezaposlenih i neznatno niže zarade.

Hrvatska, prema ocjeni ekonomista, iako i sama ima problem s javnom potrošnjom, u boljem je položaju zbog turističke sezone i toga što je na pragu Europske unije.

Damir Novotny, analitičar iz Hrvatske, kaže da se osjeća optimizam, da svi građani i kompanije očekuju, nadaju se novom poletu koji će ulazak u Europsku uniju donijeti.

"Radi se o vrlo ozbiljnom paketu financijske pomoći, odnosno o tri milijarde eura", kaže Novotny.

Bez obzira na status u Bruxellesu, sve zemlje regije u idućoj godini čekaju dva identična izazova - hoće li se nastaviti rast cijena hrane i ima li kraja rastu broja nezaposlenih. To su uvjeti ekonomskog oporavka svake zemlje pojedinačno.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram