Zatvori
Poslovni Puls
19/12/2012

Bloomberg: Proračun za 2013. je posljednji čavao u lijes hrvatske ekonomije!

Godinu dana nakon osvajanja vlasti i obećanja da će uoči ulaska u EU poboljšati stanje u hrvatskom gospodarstvu, premijer Zoran Milanović bori se protiv recesije i protivljenja mjerama štednje nakon što je zemlji srezan rejting...

Postoji razmimoilaženje između premijera Milanovića i ostalih visokih dužnosnika oko načina kako Hrvatska treba reagirati nakon što je agencija Standard & Poor's srezala rejting Hrvatske na status "smeća", piše Bloomberg, a prenosi T-Portal.

"Odmah treba donijeti plan fiskalne konsolidacije", komentirao je Hrvoje Stojić, glavni ekonomist Hypo banke, "kako bi izbjegli da nam druge dvije agencije unutar sljedeće dva mjeseca ne srežu rejting."

Bloomberg podsjeća da je Hrvatska, koja se u srpnju pridružuje EU, u recesiji. Budžetski deficit će biti veći nego je Vlada planirala, naslanjajući se na procjenu rasta od 1,1 posto za 2012.

Na S&P-jevo rezanje rejtinga, vladajući su različito reagirali, Zoran Milanović je rekao da neće biti rezanja plaća u javnom sektoru niti mirovina, te da Hrvatskoj ne treba pomoć MMF-a. Ministar financija Slavko Linić kazao je da će se Hrvatska zadužiti na domaćem tržištu, čemu se usprotivio guverner Boris Vujčić kazavši da treba pronaći snage za provođenje reformi, te da nova zaduženja treba pronaći i na međunarodnom tržištu. Guverner se protivi ideji otpuštanja deviznih rezervi kako bi centralna banka olakšala zaduživanje vladi.

"'Od Hrvatske se puno dobrog očekivalo, vlada nove koalicije dočekana je s puno pohvala. Zadnji 'čavao u lijes' hrvatske ekonomije bio je donošenje proračun za 2013. kojim je prekršen Zakon o fiskalnoj odgovornosti", kazao je analitičar Abbas Ameli-Renani iz Royal Bank of Scotland.

"Zemlja s likvidnim bankovnim sustavom i uravnoteženim računom tekuće bilance s ograničenom mogućnošću refinanciranja dugova, može se sama izvući u 2013. i nakon pada rejtinga", komentirao je analitičar Petr Grishin iz VTB Capitala.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram