Zatvori
Poslovni Puls
12/12/2012

Optimizam bez pokrića: Hrvatsku čeka pravi investicijski boom!

Nakon odlaska Radimira Čačića iz Vlade odgovornost i teret za izlazak iz krize pala je na Branka Grčića. Ministar regionalnog razvoja i EU fondova tu je obvezu preuzeo u trenutku kad su članovi Hrvatske udruge poslodavaca prvi put javno izrazili nezadovoljstvo radom Vlade. U intervjuu za Globus, Grčić progovara o svojim planovima...

Grčić je nedavno  predstavio investicijski plan do 2015. godine iz kojega se vidi da Vlada ustraje u državnim investicijama te da očekuje njihov porast, ali i porast ulaganja privatnog sektora. Grčić navodi kako Vlada polazi od toga da u ovako teškoj krizi u kojoj su investicije ukupno pale gotovo 35 posto, ključ oporavka leži u obnovi investicijske aktivnosti.

"Važno je znati da su privatne investicije pale još i više i da je to jasan znak da u kratkom roku na državi leži dio odgovornosti da upravo kroz pojačana ulaganja u restrukturiranje javnog sektora te nove investicije kompenzira manjak privatnih ulaganja. I to je upravo ono što Vlada čini. Ali u isto vrijeme, jasno dajemo do znanja da stvarni i stabilni oporavak neće biti moguć bez zaustavljanja pada i ponovnog rasta ulaganja poduzetničkog sektora. Sve u svemu, u 2013. trebamo rast investicija od cca 11,5 posto ili 9 milijardi kuna, od čega očekujemo rast javnih investicija za 7 milijardi kuna", kazao je ministar Grčić.

Grčić kaže kako nitko neće uložiti novac "iz domoljubnih razloga, već da zaradi, a na Vladi je da im pomogne na sve načine". Objašnjavajući koji su to načini, Grčić navodi samo neke:  povoljnije porezno okruženje, uklanjanje birokratskih zapreka, jačanje institucija i efikasnije pružanje javnih usluga privatnim poduzetnicima.

Smatra kako porez na nekretnine neće izravno djelovati na gospodarstvo. "Porez na nekretnine, ako bude prihvaćen u predloženoj formi, kažnjavat će pasivnost, a ne aktivnost u gospodarstvu", kazao je Grčić.

Grčić u intervjuu ističe kako je uvjeren da će 2013. godina biti zadnja prilika za teške reforme i uvjeren je da će ih uspješno provesti. Smatra i kako ćemo 2014. i 2015. imati pravi investicijski boom u infrastrukturnim projektima poput željeznice, vodoopskrve, odvodnje.

"Doista očekujem da će Hrvatska 2014. postati jedno veliko gradilište", zaključuje optimistični ministar.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram