Zatvori
Poslovni Puls
11/12/2012

Sabor podržao izmjene zakona o porezu na dohodak i doprinosima

Svi saborski klubovi podržali su izmjene Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima, a HDZ je ocijenio da bi se primjena tih zakonskih rješenja mogla osigurati kvalitetnom primjenom sustava OIB-a...

Na početku sjednice zamjenik ministra financija Boris Lalovac uvodno je kazao kako je uvođenje novog sustava prikupljanja podataka jedinstvenim obrascem, koji bi zamijenio šest postojećih, i glavna novina zakonskih prijedloga.

Jedinstvenim obrascem prikupljali bi se svi podaci o ostvarenom dohotku fizičkih osoba, o obračunatom uplaćenom porezu i prirezu, doprinosu za obvezna osiguranja te ostali primici, poput autorskih ili naknada za bolovanja i slično.

Obrazac bi se u pravilu podnosio u elektroničkom obliku putem e-Porezne te bi se tako, rekao je Lalovac, lakše izvršavala logična matematička i formalna kontrola. Na ovakav način razmjena podataka između tijela državne uprave (Porezne uprave, HZMO-a, HZZO-a, HZZ-a i Regosa) bit će brža, učinkovitija, točnija te će se poboljšati kvaliteta podataka, istaknuo je.

Porez na dohodak ne bi se plaćao na naknade koje se kao nepovratna sredstva isplaćuju iz fondova i programa EU-a putem tijela akreditiranih za provedbu aktivnosti mobilnosti u svrhu obrazovanja i stručnog usavršavanja.

Dohodak od otuđenja više od tri nekretnine iste vrste ili više od tri imovinska prava iste vrste u razdoblju od pet godina ne bi se više smatrao dohotkom od samostalne djelatnosti, nego dohotkom od imovine i imovinskih prava, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram