Zatvori
Poslovni Puls
07/12/2012

Ekonomski institut: Hrvatsko gospodarstvo u iznimno teškom stanju

Koincidentni ekonomski indikator - CEIZ indeks je u listopadu ove godine zabilježio treće uzastopno smanjenje vrijednosti, a vrijednost mu je u odnosu na mjesec prije pala za 0,77 indeksnih bodova, što pokazuje da je hrvatsko gospodarstvo u listopadu zabilježilo dodatno usporavanje aktivnosti u odnosu na treće tromjesečje ove godine, objavljeno je danas iz Ekonomskog instituta, Zagreb...

Po podacima tog instituta, CEIZ indeks je u listopadu "zaronio" u negativno područje, odnosno iznosio je -0,3989267, što je njegova najniža vrijednost u razdoblju duljem od 12 godina.

"Iz toga slijedi da je u listopadu ove godine hrvatsko gospodarstvo zabilježilo dodatno usporavanje aktivnosti u odnosu na treće tromjesečje 2012. godine", ističu s Ekonomskog instituta.

Podsjećaju kako su vrijednosti CEIZ indeksa zabilježene krajem drugog i početkom trećeg tromjesečja točno sugerirale naznake pozitivnih ekonomskih trendova, koje je kasnije potvrdio i blagi rast desezonirane tromjesečne stope rasta BDP-a u trećem tromjesečju (0,1 posto prema procjenama instituta).

"Ono što tromjesečni podaci za BDP ne pokazuju, a vidljivo je iz CEIZ indeksa, je to da je oporavak zabilježen u trećem tromjesečju tek privremenog karaktera. Naime, vrijednosti CEIZ indeksa su se ponovo počele smanjivati još od kolovoza 2012. U skladu sa zabilježenim trendom i trenutnim vrijednostima indeksa, povećana je vjerojatnost pada desezonirane vrijednosti BDP-a u četvrtom tromjesečju", procjenjuju analitičari Ekonomskog instituta, Zagreb.

Koincidentni ekonomski indikator - CEIZ indeks - je mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na Ekonomskom institutu.

Njegova je svrha da pruži pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

S Instituta napominju kako je uporabna vrijednost CEIZ indeksa višestruka.

CEIZ indeks je jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija.

Za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram