Zatvori
Poslovni Puls
05/12/2012

Pismo poduzetnika Liniću: Evo zašto ne ulažemo u hrvatsko gospodarstvo

U nastavku slijedi otvoreno pismo splitskog poduzetnika Hrvoja Marušića upućeno aktualnom ministru financija Slavku Liniću...

S Vašim nedavnim istupima u javnosti, u kojima krivnju za neuspjeh gospodarskog rasta i razvoja u RH prebacujete na poduzetnike već mjesecima, a u udarnom terminu HTV-a ste čak upotrijebili izraz da ste u ratu s poduzetnicima, uistinu ste prevršili mjeru dobrog ukusa.

Zbog navedenog imam potrebu obratiti Vam se javno kao predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca – podružnica Dalmacija, predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Splitsko-dalmatinske županije i predsjednik Savjeta za gospodarstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Gospodine ministre, ne sjede naši činovnici u zgradama na najatraktivnijim lokacijama u gradu, poput one na križanju Rive i Marmontove, već djelatnici Vašeg ministarstva. Nismo mi vlasnici hotela na Duilovu, koji stoji zapušten i derutan već dvadeset godina umjesto da ga prepustite poduzetništvu.

Nismo mi ni korisnici zemljišta uz ratnu luku Lora na kojoj lokaciji je dvoje uglednih dalmatinskih arhitekata izradilo projekt nautičkog centra s investicijom teškom milijardu eura, za kojeg postoji zainteresirani investitor, a koji je predan predsjedniku Republike Hrvatske i očito se zagubio u bespućima hrvatske administracije. Nismo mi korisnici ni zgrade SOA-e na Katalinićevom brigu, jednoj od najboljih turističkih lokacija...

Ovo je samo jedan djelić vlasništva Vlade RH čiji ste i Vi član. Naravno da bi se moglo govoriti i o željezničkoj stanici na splitskoj Rivi koja je s ovolikim prometom gotovo beskorisna. Umjesto da se preda u turističke svrhe, njome upravlja, tko drugi nego velika državna tvrtka HŽ.

Poštovani ministre, dok je većina poduzetnika prošlu godinu otpuštala ljude zbog nemogućnosti naplate potraživanja, a sve zbog neučinkovitog pravosuđa kojim upravlja Vaša Vlada, dotle ste Vi na ispostavljene, a nenaplaćene račune uredno naplaćivali PDV i mnoge poduzetnike otjerali u propast i stavili ih na stup srama.

Kako bi izgledao stup srama Vaših državnih činovnika koji nisu na vrijeme ili su loše, pa i protuzakonito, donijeli neke odluke kojima nisu oštećeni samo poduzetnici, već društvo u cjelini? Napominjem da ste u tom periodu u državnoj administraciji zaposlili oko 5000 novih činovnika.

Znate li ministre da postupci na našim trgovačkim sudovima traju godinama, znate li za slučaj iz Makarske gdje se četiri godine čeka na uknjižbu objekta koji je kupljen u stečajnom postupku? Objekt je plaćen četiri milijuna eura! Poduzetnik u međuvremenu plaća kamate i ne može razvijati projekt.

Znate li da se Visoka zdravstvena škola u Makarskoj priprema za otvaranje već četiri godine? Riješeni su prostorni i kadrovski uvjeti, ali su se zakoni i zakonski podakti u prošle četiri godine dva puta mijenjali i još nisu svi doneseni kako bi se moglo pristupiti konačnom otvaranju Visoke škole, zapošljavanju 40-ak visokoobrazovanih ljudi i upisu prvih studenata...

Činjenica, neke olakšice ste napravili (smanjili 2 posto izdvajanja za zdravstvo), ali ste paralelno s tim podigli PDV za 2 posto i ukinuli sve porezne olakšice privatnim tvrtkama... Gospodine Liniću, u Hrvatskoj postoji oko 250 parafiskalnih nameta, a po nekim informacija oko 150 državnih agencija za koje nitko ne zna što rade i koliko novca troše i još niz drugih skrivenih administrativnih djelatnika koji prazne taj proračun kojeg Vi niste i nećete biti u stanju puniti ukoliko sve ovo ne promijenite.

Stoga, gospodine ministre, ovo je samo jedan od razloga zašto ne ulažemo. Još nije vrijeme za ulaganje, barem ne ovdje i sada.

Mislim da bi Vas neugodno mogla iznenaditi situacija nakon ulaska u EU. Mogli bi hrvatski poduzetnici otići ulagati u zemlje gdje su procedure jednostavnije i transparentnije, pravosuđa učinkovitija i gdje se zakoni ne donose na brzinu i ne primjenjuju retroaktivno.

Mogli bi otići ulagati tamo gdje nas neće lokalni šerifi reketariti, a država to nemoćno iz daljine promatrati. Stječem na kraju dojam da se ovdje sve zbrkalo, da ste zaboravili tko je koga birao i zašto. Gospodine ministre, ne birate Vi narod i poduzetnike, već su narod i poduzetnici izabrali Vas da nam omogućite pristojne uvjete za život i rad.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram