Zatvori
Poslovni Puls
05/12/2012

Budući najviši zagrebački neboder "Imperium tower" traži nove investitore

POVEZANE OBJAVE:

Crni monolit, neboder koji bi sa svojih 28 katova i 106 metara visine trebao dominirati Zagrebom, traži nove investitore. Nakon što ga je kriza srezala s prvotno zamišljena 41 kata, projekt tornja već godinama leži u ladici, a sada ga je njegov investitor Ivan Čalić odlučio ponuditi na prodaju po nepoznatoj cijeni...

Preko oglasa se prodaje zemljište na križanju Zagrebačke avenije i Savske ceste, dijagonalno od Vjesnikove zgrade, s projektom Imperium tower, poznatiji kao "Crni monolit". Građevinski poduzetnik Ivan Čalić tvrdi da se ne radi o klasičnom oglasu nego svojevrsnom buntu.

"'Ovo nije klasična prodaja, nego više poziv investitorima i revolt zbog teških uvjeta financiranja, pritišću nas visoke kamate. Imamo svu dokumentaciju, ugovor s jednim hotelskim lancem, i predugovore za dio najma poslovnih prostora, ali su nam se zakomplicirale stvari oko financiranja", kazao je Čalić u razgovoru za T-Portal.

Idejno rješenje za Crni monolit izradili su arhitekti studija Urbane tehnike, prvotno je elegantni crni neboder od stakla trebao imati 160 metara i 41 kat. No u međuvremenu se zbog krize projekt prilično izmijenio, neboder je znatno niži i deblji od prvobitnog kakvo su zamislili arhitekti iz Urbane tehnike.

Na prvih deset katova tornja bio smješten hotel jednog svjetskog lanaca, dok bi se od 11. do 28. kata trebali nalaziti uredi. Na posljednjem 28. katu zamišljen je noćni klub i ekskluzivni poslovni uredi. Ukupna bruto površina iznosi oko 37.000 četvornih metara. Čak i u ovom nižem izdanju, sagradi li se Crni monolit, bio bi to najviši zagrebački neboder s obzirom da je trenutno vodi Eurotower koji ima 26 katova i visinu od 97 metara.

Projekt Crnog monolita prodaje se preko tvrtke Granolit nekretnine, koja je formalno je u vlasništvu Vjeke Čalića, dok je Pro-grad Ivana Čalića, tvrtka koja je bila prvotno nositelj projekta danas u problemima s likvidnošću i ima blokiran račun.

3D skice dovršenog izgleda:

 

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram