Zatvori
Poslovni Puls
04/12/2012

Ivica Mudrinić: Ulaganja nema jer se u Hrvatskoj ulagati - ne isplati!

“Trenutačno ne postoji ni jedan pokazatelj koji bi ukazivao na to da će za gospodarstvo sljedeća godina biti značajno drukčija od ove i prošlih dviju”, rekao je Ivica Mudrinić , predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u intervjuu za časopis Banka...

A na pitanje zašto u Hrvatskoj nema ulaganja dao je najjednostavniji mogući odgovor - nema ih jer se ne isplate!  Za procvat poduzetništva potrebno je poticajno okruženje, koje nagrađuje preuzimanje poduzetničkog rizika. Hrvatska ga gospodarska realnost danas više penalizira nego nagrađuje.

Obveza je Vlade da pokrene sve reforme nužne za daljnji razvoj društva, a nastavak fiskalne konsolidacije je nužnost. Međutim, nameće nam se dvojba štednja ili reforme. Štednja bez reformi dovodi do ekonomskih poremećaja, odnosno štednja mora proizići iz reformi, kaže Mudrinić.

"Za procvat poduzetništva potrebno je poticajno okruženje, koje nagrađuje preuzimanje poduzetničkog rizika. Hrvatska ga gospodarska realnost danas više penalizira nego nagrađuje. Obveza je Vlade da pokrene sve reforme nužne za daljnji razvoj društva, a nastavak fiskalne konsolidacije je nužnost. Međutim, nameće nam se dvojba štednja ili reforme. Štednja bez reformi dovodi do ekonomskih poremećaja, odnosno štednja mora proizići iz reformi", kaže Mudrinić.

Dodaje da HUP nije Vlada i ne može donositi konkretne odluke, ali upozorava i predlaže moguća rješenja.  Između ostalog, HUP je financirao i izradu prvog znanstvenog istraživanja koje je utvrdilo prepreke gospodarskom rastu i dalo konkretne preporuke. Taj je materijal dostupan i Vladi i široj javnosti. No, na to istraživanje nije bilo nikakvih reakcija Vlade, kaže Mudrinić.

Poslodavci su i protiv uvođenja novih poreza u vrijeme recesije, pa će onaj na nekretnine  dodatno  pogoditi građevinski sektor i potencijalno će uzrokovati daljnji gubitak radnih mjesta, naglasio je predsjednik HUP-a.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram