Zatvori
Poslovni Puls
03/12/2012

Radimir Čačić: Vlada je s bankama dogovorila model sanacije i kreditiranja gospodarstva!

Predsjednik HNS-a i bivši prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, ocjenjujući danas proteklu godinu dana vladajuće koalicije, istaknuo je da postoji potpuni konsenzus političkih stranaka koalicije, a posebno strateških partnera SDP-a i HNS-a...

Ocjenjujući rad vlade u protekloj godini, na traženje novinara u stranačkoj središnjici, Čačić je rekao da je prva godina obilježena definiranjem strategija instrumenata kroz koje se mogu provesti, ljudi koji su to spremni realizirati i zakonodavnog okvira koji to može omogućiti.

"Sve to zajedno nije ni lako, ni jednostavno posebno u uvjetima drugog recesijskog dna kojim je zahvaćena Europa, pa tako i Hrvatska i prenosi se značajnim dijelom i na naše gospodarstvo. Ključno je reći da su svi veliki projekti zacrtani, rokovi su potpuno jasni, definirani su izvori financiranja i odnose se primarno na energetiku i infrastrukturu te navodnjavanje, kada govorimo o državnom sektoru. Kad govorimo o europskim fondovima najveći i najkompleksniji su projekti Zagreb na Savi, s odteretnim kanalom i grupom hidrocentrala, Pelješki most, kanal Dunav-Sava-Dunav s blokom navodnjavanja i infrastrukturni projekti u željeznici, uz učešće države od oko 15 posto", rekao je Čačić.

"Kad govorimo o privatnim projektima, postavljen je pravni okvir, definirani su projekti u obrazovanju, pravosuđu, kulturi i cijelom nizu drugih područja u javno privatnom partnerstvu gdje se aktivira privatni kapital, a naše gospodarstvo dobiva priliku da se pokrene. Počeci projekta trebaju biti u prvoj polovici iduće godine i dalje se pojačavati", najavio je Čačić.

Čisti privatni sektor dobio je najveću šansu u zelenim energijama, posebno energiji vjetra i ugovoreno je trenutno 400 milijuna eura projekata i to će se razvijati i nadalje.

"Zadatak ove vlade, nakon što su postavljeni okviri, sasvim sigurno je snažna suradnja s poduzetnicima, gospodarstvom, eliminiranje bilo kakvih dodatnih tereta na gospodarstvo, pružanje maksimalne podrške i definiranje dvije osnovne stvari. Prvo je model koji će omogućiti i bankarskom sektoru da sudjeluje u sanaciji gospodarstva gdje država treba praćenjem kreditnih linija banaka omogućiti gospodarstvu da stane na noge i sudjeluje u projektima. S takvim modelom će se uskoro izaći, on je spreman, jednostavan, ne traži novi novac, ni jamstva, nego samo odluku vlade", naglasio je Čačić.

"Druga velika stvar s kojom će se uskoro izaći pred vladu je intenzivno praćenje podizanja konkurentnosti na tragu modela koji je napravljen za praćenje projekata i zakonodavstva za Europsku uniju. Treba raditi na rušenju barijera da bi poduzetnici mogli preuzeti svoj dio odgovornosti", istaknuo je Čačić, ocijenivši da Hrvatska još uvijek nije realizirala taj okvir.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram