Zatvori
Poslovni Puls
28/11/2012

HUP: Ma kakav rast BDP-a, bit će dobro ako iduće godine ostanemo na nuli

Hrvatska udruga poslodavaca izašla je u javnost s poslovnim očekivanjima za sljedeću godinu. Kažu bit će slična ovoj, kojoj su dali ocjenu dva...

Najave iz Vlade o rastu BDP-a od 1,8 posto u 2013., smatraju totalno nerealnima. Predviđaju da će BDP biti oko nule, a možda opet i u blagom minusu, a s obzirom da je klima za investiranje izuzetno nepovoljna. Tu su novi porezi, i administrativne prepreke koji strane investitore odvraćaju od Hrvatske.

"Svi su uvjereni da Hrvatska ima potencijal rasta od barem pet ili šest ili sedam posto. Nitko ne može razumijeti zašto Hrvatska još uvijek stagnira. To je zato što nismo u stanju pretočiti naš potencijal u realizaciju", rekao je predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić.

Na HUP-ovoj prezentaciji bili su i oporebni HDZ-ovci Đuro Popijač i Domagoj Ivan Milošević. Milošević, plastično objašnjavajući, Vladine najave o rastu također naziva smiješnima:

"Bio sam u Njemačkoj. Tamo su po Berlinu kranovi na svakom koraku. Traže 200 tisuća inženjera i imaju turistički boom. Njihova prognoza rasta za 2013. je smanjena s 1,6 na 1 posto. Kako ćemo mi onda rasti 1,8 posto?"

Iz HUP-a zbog sve nepovoljnije situacije i smanjenja osobne potrošnje i proizvodnje, najavljuju nova otpuštanja radnika u privatnom sektoru.

Čak 70 posto ispitanih poslodavaca najavilo je da će biti prisiljeno otpuštati u 2013. To ide ruku pod ruku s izuzetno crnom statistikom prema kojoj dnevno u Hrvatskoj 800 ljudi ostaje bez posla.

"Javnost, sindikat, Vlada i mi poslodavci moramo svi zajedno raditi kako bi izvukli zemlju iz krize. To su promjene koje nisu lagane, a ništa se ne može napraviti u kratkom vremenskom roku. Ovaj dan danas nije dan depresije. Situacija je takva kakva je, ali imamo priliku biti bolje. Imamo mogućnost s dva doći na tri, to je puno lakše nego s četiri na pet. No, moramo početi", rekao je direktor HUP-a Davor Majetić.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram