Zatvori
Poslovni Puls
23/11/2012

Kinezi iskazali otvoreni interes za preuzimanje Gredelja

Kineska državna tvrtka China National Corporation For Overseas Economic Cooperation (Kineska nacionalna korporacija za prekomorsku ekonomsku suradnju - CCOEC) želi kupiti Tvornicu željezničkih vozila 'Gredelj', piše Večernji list...

Predstavnici CCOEC-a jučer su u Zagrebu u razgovoru s predstavnicima Vlade iskazali otvoreni interes za preuzimanje.

U "Gredelju" bi proizvodili lokomotive i u radnom odnosu zadržali oko 800 zaposlenika, od sadašnjih 1000. Kinezi ne bi preuzeli samo dio Gredelja koji se bavi održavanjem i čišćenjem vagona, a koji zapošljava 200 ljudi. Taj dio pripast će HŽ Putničkom prijevozu.

Kako je nad Gredeljem otvoren stečaj, CCOEC će ponudu za preuzimanje te tvornice dati stečajnom upravitelju, a to bi trebali učiniti do 12. prosinca, kad je skupština vjerovnika.

A Kinezi su već pokazali interes za ulaganja u Hrvatsku. Čelnici vodeće kineske i jedne od najvećih svjetskih brodarskih kompanija COSCO nakon razgovora s članovima hrvatske vlade potkraj travnja ove godine postali su najozbiljniji potencijalni ulagači u Luku Rijeka. Zainteresirani su i za gradnju nizinske pruge Rijeka – Zagreb – Botovo te za koncesiju za hrvatske autoceste.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram