Zatvori
Poslovni Puls
21/11/2012

Linićev recept: Hrvati, "oslobodite se" nekretnina s kojima ne znate što biste radili

Porez na nekretnine morat će plaćati i država na svoju imobiliziranu imovinu pa će to nakon 1. travnja biti dužna učiniti i pojedina ministarstva, iako ministri iznos poreza nisu ukalkulirali u svoje proračune za iduću godinu, upozorio je ministar financija Slavko Linić...

Na nekretnine građana, poduzetnika, države i jedinica lokalne samouprave koje nisu korištene plaćat će se puni iznos poreza na vrijednost nekretnine. "Vlasnicima tih nekretnina poručujemo - oslobodite se nekretnina s kojima ne znate što biste radili, inače će vas one dodatno opteretiti", istaknuo je Linić na predavanju o perspektivama hrvatske gospodarske i financijske politike u svjetlu pristupa EU-u.

A kako da se to građani "oslobode" nekretnina u trenutku kada je hrvatsko tržište nekretnina gotovo u potunosti zamrlo - Linić nije rekao...

"Uostalom, do problema velike insolventnosti po osnovi kreditnih zaduženja došlo je zato što su poduzetnici ulagali novac u nekretnine, umjesto u tehnologiju, opremu ili kadrove", dodao je.

Ministar financija napomenuo je da znanstvenici u Europi, za razliku od hrvatskih, u raspravama o rasterećenju cijene rada najviše govore o porezu na nekretnine. Neke zemlje imaju zastarjele procjene vrijednosti nekretnina jer su napravljene prije pet godina, a kod nas o takvim procjenama dosad nije bilo ni primisli, kaže Linić.

Najavio je da će se o prijedlogu zakona o porezu na nekretnine raspravljati četiri mjeseca, tako da će svi zainteresirani imati priliku za komentare i prijedloge, a nakon toga će i Hrvatska, prvi puta, raditi procjenu vrijednosti nekretnina.

"Vrlo brzo će se znati što će biti s Konstruktorom i Dalekovodom, riješili smo problem dijela Diokija, borimo se i za nastavak poslovanja drugog dijela, i želimo riješiti problem kutinske Petrokemije, a u svemu tome trebamo privatni kapital koji će Vlada nastojati privući svim potrebnim poticajima", poručio je Linić.

Također je najavio da će Vlada do kraja godine riješiti dobar dio problema u vezi s administrativnim preprekama na području zemljišnih knjiga, građevinskih dozvola i prostornih planova.

"Ako ubrzamo procedure u vezi prostornih planova i zemljišnih knjiga te efikasno realiziramo investicije, planirani rast od 1,8 posto nije nedostižan. Vlada je optimistična jer smatra da Hrvatska ima dovoljno sposobne poduzetnike i ljude te da može kontrolirati proračunsku potrošnju", zaključio je Linić.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram