Zatvori
Poslovni Puls
20/11/2012

Nadan Vidošević: Oni koji imaju novac su uplašeni, ne riskiraju, već štede

Pravo na štrajk je ustavno i legitimno pravo svakog sindikata, a ova Vlada je već rekla da socijalni mir neće kupovati daljnjim zaduživanjem zemlje, i nakon štrajka nam predstoji zajednički dogovor i opet ćemo morati sjesti zajedno za stol, komentirao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavu štrajka iz Matice hrvatskih sindikata na dan saborske rasprave o proračunu...

Odgovarajući na pitanja novinara nakon potpisivanja sporazuma o suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK) Mrsić je kazao da se pregovori sa sindikatima oko temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) nastavljaju, a slijede i razgovori sa sindikatima oko granskih kolektivnih ugovora, "i u tim ćemo pregovorima pokušati iznači zajednički jezik da se uštede koje moramo napraviti naprave u 2013. godini".

Naime, jučer usvojenim prijedlogom proračuna za 2013. godinu predviđena je ušteda na rashodima za zaposlene (uključujući zdravstvene ustanove) od 2,3 milijarde kuna u odnosu na iznos predviđen rebalansom proračuna za ovu godinu, a Matica hrvatskih sindikata najavila je da će organizirati štrajk upozorenja 28. ili 29. studenog, ovisno o tome kada će u Hrvatskom saboru biti rasprava o tom prijedlogu.

"Pregovori se nastavljaju i Vladi je u interesu da imamo temeljni kolektivni ugovor za javne službe i na tome ćemo i inzistirati, a prema Zakonu o reprezentativnosti, da bi se temeljni kolektivni ugovor proširio na cijelu djelatnost više nije potrebno da se svi sindikati s njime slože, već je dovoljno da ga prihvati i dio sindikata. Dakle, moramo sjesti i razgovarati, bez razgovora nećemo daleko stići" rekao je Mrsić.

Predsjednik HGK Nadan Vidošević komentirajući prijedlog proračuna za 2013. godinu rekao je, uz ostalo, da je dobro da ipak dolazi do napuštanja populističke i ide se prema odgovornoj fiskalnoj politici u jako teškim općim ekonomskim uvjetima.

Vidošević smatra da je u takvim uvjetima nužno osigurati likvidnost proračuna, ali i sačuvati određenu razinu domaće potražnje radi održavanja ekonomske aktivnosti, i pritom "lagano taj brod okrenut prema izvozu".

"Statički gledano, mi smo bez šanse, ali šansa postoji ako se otvori prostor određenoj investicijskoj aktivnosti, dakle ohrabri sve one koji na domaćoj sceni imaju kapital, a koji su u ovom trenutku u velikoj mjeri uplašeni, što se vidi iz činjenice da štednja raste, a investicija nema", rekao je Vidošević.

No, dodao je Vidošević, Vlada ne treba biti dovedena u poziciju da ona jedina vodi ekonomsku politiku. Tu mora biti i monetarna vlast, koja u skladu s odgovornom fiskalnom politikom mora usklađivati i monetarnu politiku i politiku tečaja, ali svoje ideje moraju dati i ostali, jer se ekonomska politika formira ne samo u Vladi, već i u Uredu Predsjednika, HNB-u, Saboru i dr.

Foto: About.com

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram