Zatvori
Poslovni Puls
19/11/2012

Rejting agencija Moody's: Hrvatska se teško privikava na novu izvoznu orijentaciju

Hrvatska će vjerojatno biti prva istočnoeuropska zemlja koja će pristupiti Europskoj uniji (EU) u uvjetima pogoršavanja situacije u gospodarstvu i ograničenih izgleda za povratak zdravom rastu u kratkoročnoj perspektivi, upozorila je danas agencija Moody's, zadržavši negativnu prognozu za važeći rejting Hrvatske "Baa3"...

Dominantni hrvatski gospodarski model dosada se u velikoj mjeri oslanjao na osobnu potrošnju i na građevinski sektor, poduprt vanjskim kreditiranjem, ali on je u međuvremenu potrošen, upozorava Moody's u posebnom izvješću o stanju u Hrvatskoj na pragu Europske unije.

"Izgledi za domaću potražnju slabi su, a gospodarstvo ima teškoća s preorijentacijom na izvozni sektor", upozoravaju u Moody'su. Situaciju dodatno otežava i izazovno vanjsko okruženje, napominju.
Nije riješen ni problem uskih grla koja koče ulaganja i izvozom predvođen rast, i to usprkos nedavnoj vidljivoj promjeni vladine politike.

"Nastojanja vlade da provede reforme koje bi poduprle unutarnju devalvaciju i oslobodile hrvatski potencijal za rast dosad su bila nedostatna", ističu Moody'sovi analitičari.

Potrebne su dodatne reforme, posebno u segmentu poslovnog okruženja, uloge i efikasnosti javnog sektora i nefleksibilnih odredbi kojima se regulira tržište rada, dodaju.

Stanje u gospodarstvu i financijama Hrvatske na pragu ulaska u EU lošije je no što je bilo u zemljama koje su tome bloku pristupile 2004. i 2007. godine, a vjerojatno će se i dodatno pogoršati iduće godine, zaključuju u Moody'su.

Budući da nisu provedene reforme koje bi potaknule rast niti su poboljšani institucionalni kapaciteti za povlačenje sredstava iz fondova EU-a, Hrvatska vjerojatno neće u potpunosti ostvariti prednosti koje obično donosi članstvo u EU, upozorava Moody's.

"Stoga će kratkoročne prednosti koje se obično povezuju s pristupom EU vjerojatno biti precijenjene, a i srednjoročne prednosti podliježu riziku smanjenja", ističe se u osvrtu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram