Zatvori
Poslovni Puls
16/11/2012

Lovrinović: Za izlazak iz krize potrebno smanjiti kamate i ukinuti valutnu klauzulu

Monetarni sustav trebamo značajno resuverenizirati, moramo iskoristiti veliki potencijal domaće štednje, promijeniti glavne ciljeve monetarne politike i uključiti Hrvatsku narodnu banku (HNB) u proces oporavka. Kazao je to Ivan Lovrinović s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu na godišnjem savjetovanju ekonomista u Opatiji...

Lovrinović u svojem "receptu" za izlazak iz krize još navodi da HNB treba uključiti u proces oporavka i emisiju novca puno više vezati za domaću ekonomiju. "Treba smanjiti kamatne stope, ukinuti valutnu klauzulu, trebamo se snažno okrenuti drugim tržištima u svijetu, a za sve to potrebni su znanje, hrabrost i brže promjene loših vlasti", kazao je.

Smatra da su monetarni sustavi eurozone i Hrvatske nekompatibilni. HNB stvara primarni novac isključio na temelju deviza koje ima ili koje su joj ponuđene na kupnju ili prodaju te naš monetarni sustav ne vodi računa o realnoj ekonomiji. "Mi glumimo monetarni suverenitet, duboko smo ovisna zemlja u pitanju monetarne politike", kazao je ocijenivši da je HNB ustvari obična mjenjačnica, koja bankama ne odobrava kredite i da se pretvara u statistički zavod bez aktivnog pristupa.

Drži da sustav funkcionira na samosnalaženju te da se ništa ne bi desilo da Hrvatska nema vladu, tj. da je nekad bolje ne činiti ništa nego činiti loše. Naveo je da krediti poduzećima padaju, da monetarna politika još brže vodi u recesiju te da je kuna novac posve zapušten od države.

Upitao je zašto se država ne zadužuje kod HNB-a, nego se skuplje zadužuje kod banaka, kazavši da, samo da se izračunaju kamatne razlike, ne bi trebalo mijenjati poreze. Istaknuo je da poduzeća stenju pod teretom razilaženja realne i monetarne ekonomije, da su kamate visoke, da nerealni tečaj ne reagira ni na što već godinama, a štednja je u bankama enormna.

Podsjetio je da je već upozoravao da će nastupiti bijeg kapitala iz Hrvatske. Smatra da će do toga doći prije urušavanja deviznog tečaja te je upitao zašto se ne aktivira program sprečavanja bijega kapitala koji je izradio bivši guverner HNB-a Željko Rohatinski, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram