Zatvori
Poslovni Puls
14/11/2012

Sabor: "Vlada možda čini sve što može, ali to jednostavno nije dovoljno"

"Sad smo došli do točke u kojoj moramo donositi komplicirane i nepopularne odluke koje, nažalost i nužno, i donosimo", izjavio je premijer Zoran Milanović, odgovarajući u Hrvatskom saboru čelniku HDZ-a Tomislavu Karamarku, koji je njegovu vladu prozvao za lutanje i nesposobnost za oporavak hrvatskog gospodarstva i standarda hrvatskih građana...

U prilog tvrdnji da da je Vlada i kadrovski i programski došla nespremno na vlast te da luta bez definiranog cilja, Karamarko je iznio podatke kako je u odnosu na rujan 2011. potrošnja pala za 6 posto, industrijska proizvodnja za 7 posto, izvoz preko 12 posto, sveukupno je urušen BDP za 1,5 posto, stranih izravnih ulaganja u prvih šest mjeseci četiri puta je manje nego u prvom polugodištu 2011. godine, broj nezaposlenih narastao na preko 333 tisuće.

"Razmišljamo i radimo. Što smo napravili u godinu dana? Manje od onoga što smo htjeli", odgovorio je premijer, ističući kako je situacija u Europi teška, teška je i u Hrvatskoj, ali se još uvijek govori o mogućnostima rasta, rasta koji nas ne zadovoljava. Naglasio je kako je proračunski deficit u prošloj godini bio 15 milijardi kuna, a da će ove godine biti 10 milijardi. "Znam da se hrvatskim građanima živo fućka za to, i meni bi da nisam političar. Oni od toga trenutno nemaju ništa, no to je važno za ugled i financijsku stabilnost zemlje, a ugled znači pristup financijskim tržištima", poručio je Milanović.

Karamarko je istaknuo kako mu je drago da je Vlada počela razmišljati i da je svjesna situacije. "Vi ste u vakuumu jer program ne postoji, niti će postojati, po svemu sudeći. Vjerojatno činite sve što možete, ali to nije dovoljno. Pretvorili ste se u mašineriju za proizvodnju socijalnih slučajeva. Izvanredna situacija počela je u momentu kada ste preuzeli vlast", poručio je Milanoviću.

Premijer Milanović neutemeljenima je nazvao kritike da će porez na nekretnine dodatno opteretiti građane, poručivši da to nije porez na rezidentne nekretnine, na srednji sloj, ni na ljude koji su godinama gradili kuće za odmor. "Primarni cilj nije uvođenje poreza koji imaju sve zemlje EU, nego uvođenje reda i transparentnosti", rekao je Milanović, odgovarajući na zastupnička pitanja tijekom saborskoga prijepodneva.

Kritičare je pozvao da pokažu članak u nacrtu zakona iz kojega se može iščitati dodatno opterećenje, a HDZ-u spočitnuo što su govorili o prijedlogu koji još nisu vidjeli, a koji će javnosti biti predstavljen u utorak. Istaknuo je da se neće oporezivati rezidentne nekretnine, odnosno da ljudi neće plaćati porez na nekretnine u kojima žive.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram