Zatvori
Poslovni Puls
14/11/2012

Ljubo Jurčić: Strancima smo prodali sve što je vrijedilo - i što ćemo sad?

Da je Hrvatska u krizi, najbolje osjećaju građani, a ekonomisti daju samo tehničke izvještaje o padu potrošnje, uvoza, konkurentnosti države i broja investicija, rekao je predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić na početku 20. tradicionalnog savjetovanja Hrvatskog društva ekonomista...

Investicija neće niti biti jer ako nema potrošnje, ne zna se u što ulagati, dodao je Jurčić i istaknuo kako je potrebno stvarati nacionalni kapital, za što je potrebna sposobna vlada. Javno-privatno partnerstvo i potragu za investicijama Jurčić naziva euforijom, a "spasonosne" europske fondove iluzijom. Ovo je atipični model gospodarstva koji treba mijenjati i okrenuti se samima sebi, zaključio je Jurčić.

Jurčić očekuje da će gospodarski pad ove godine u Hrvatskoj vjerojatno biti oko 2%, a napominje kako nemamo optimalnu strukturu investicija te da nedostaje slika funkcioniranja gospodarskog mehanizma kako bi se uvidjelo kako krenuti u promjene. Ocijenio je da bi u Hrvatskoj, uz više angažmana, moglo biti puno bolje te da bismo za godinu ili dvije mogli biti najbrže rastuća zemlja u Europi, no za to treba promijeniti model koji se koristi i okrenuti se vlastitim resursima.

Dodao je da smo strancima prodali "sve što je dobro radilo i što smo znali raditi" te da to nije bila dobra politika. Financirali smo se tuđim novcem, njime kupovali inozemnu robu te se "postavlja pitanje jesmo li te svoje potrebe mogli pokriti štampanjem novca".

Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta Zagreb očekuje da će BDP u 2012. pasti za 1,9%, u sljedećoj godini će biti nula posto, uz negativne rizike, a nakon inflacije od 5% u ovoj u sljedećoj se godini može očekivati inflacija od 3,5%.

Govoreći o očekivanim kretanjima u Hrvatskoj u 2013. kazao je da će realni raspoloživi dohodak građana, s padom od 5% u 2012., nastaviti padati za oko 2%, da se očekuje rast poreznog tereta, pad realnih plaća i vrijednosti imovine, da vjerojatno neće biti rasta gospodarstva ni zaposlenosti te je ocijenio da će pritisak prije svega dolaziti od nezaposlenih i socijalno ugroženih ljudi.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram