Zatvori
Poslovni Puls
08/11/2012

U Zagrebu prosječni kvadrat kuće 1.485 eura, a u Dubrovniku čak 3.504 eura!

Dok nacionalno tržište nekretnina zbog recesije bilježi trajan pad cijene kvadrata, na dubrovačkom području više od dvije godine cijene stagniraju, bez naznaka njihova skorog značajnijeg sniženja...

Prosječna cijena kuće s okućnicom u Gradu iznosi 3504 eura po četvornome metru, u Splitu 2267 eura, a u Zagrebu 1485, što samo potvrđuje vodeće mjesto Dubrovnika na ljestvici gradova s najskupljim kvadratima. Budući da visoke cijene prati sve slabija platežna moć kupaca, ne čudi porast broja neprodanih nekretnina na krajnjem jugu.

Predsjednik Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina pri županijskom HGK-u Frano Bezić razlog zadržavanju visokih cijena kuća i stanova vidi u činjenici da bankama, kao najvećim vlasnicima nekretnina, zbog potraživanja ne odgovara snižavanje cijene.

"Privatnici koji prodaju nekretnine u pravilu pristaju na niže cijene, što nije slučaj s novčarskim kućam", rekao je Bezić u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

"U središtu Dubrovnika najskuplji je četvorni metar na predjelu Ploča, u prosjeku više od 4000 eura. No, na Pločama već mjesecima nema prodaje jer nema ni novogradnji ni ponude stanova", kaže Bezić i dodaje da je Lapad na drugome mjestu po cijeni kvadrata.

"Dok god ne bude intenzivne izgradnje stanova, neće biti ni značajnije prodaje. A izgradnja je skup posao", podsjeća Bezić na posljedice krize građevinarstva koja se negativno odražava na dubrovačko tržište nekretnina.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram