Zatvori
Poslovni Puls
26/10/2012

EBRD: Hrvatsku čeka gospodarski pad od 1,9 posto

Europska tranzicijska gospodarstva očekuje još jedna izazovna godina prije nego što nastupi stvarni oporavak, poručuju u najnovijem izvješću ekonomisti Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Kriza u eurozoni i dalje negativno utječe na gospodarstva u regiji u kojoj posluje EBRD...

Prema najnovijim procjenama ekonomista EBRD-a, u ovoj će godini gospodarstvo Hrvatske zabilježiti pad od 1,9 posto, dok se u izvješću od prije tri mjeseca očekivao pad od 1,2 posto.

U 2013. godini očekuje se rast hrvatskog bruto domaćeg proizvoda 1,2 posto, dok je prije tri mjeseca procjenjivao da će rast iznositi 1,5 posto.

U Hrvatskoj gospodarska situacija ostaje vrlo teška. BDP je u prvom tromjesečju pao 1,3, a u drugom 2,2 posto na godišnjoj razini, što je posljedica pada inozemne potražnje i slabe domaće potražnje. Zbog toga će ukupni rast u 2012. godini gotovo sigurno biti negativan, što održava i nedostatak konkurentnosti gospodarstva.

Hrvatska će se pridružiti Europskoj uniji 1. srpnja 2013. godine, pa bi to trebalo pridonijeti oživljavanju povjerenja i investicija, navode ekonomisti EBRD-a u novom izvješću.

Ekonomisti EBRD-a smanjili su procjene i za Sloveniju, Mađarsku i Srbiju, koje su i dalje u recesiji, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram