Zatvori
Poslovni Puls
24/10/2012

Slavko Linić: Iduće godine očekujemo rast BDP-a od 1,7 posto...ako pokrenemo investicije

Vlada nije pogriješila u projekcijama rasta od 0,8 posto u 2012. nego nismo uspjeli ostvariti program investicija u javnim društvima na kojima samo temelji te projekcije, izjavio je ministar financija Slavko Linić na konferenciji Dan velikih planova u Zagrebu...

"Za iduću, 2013. godinu, očekujemo rast BDP-a od 1,7 posto s tim da s tom stopom opet zadajemo zadatke koje moramo ostavariti", rekao je Linić. "Ako hoćete pasivnu vladu onda je nalakše reći da rast biti nula posto, ali mi ne razmišljamo na taj način već si projekcijom rasta zadajemo zadatke koje moramo ostvariti", objasnio je ministar financija.

Linić je kazao da je naš najveći problem ogroman uvoz. Uvozimo plin, naftne derivate a, primjerice u socijalizmu, kazao je, dvije rafinerije koje imamo pokrivale su tržište cijele bivše države.

Predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić kazao je da nam treba barem 5 posto rasta da ne bi došlo do odljeva mladih ljudi koji izlaze s fakulteta jer bi njihov odlazak mogao postati prevelik problem.

Linić je najavio čitav niz reformi u poreznom sustavu koji kreće od 1. siječnja, a pripreme su za ulazak u EU 1. srpnja. Najavio je promjene u sustavu trošarina, PDV-a, imovinskih poreza. Dodao je da investicije javnih društava neće biti dovoljne u 2013. nego se očekuju i investicije privatnog sektora o čemu vlada skrbi kroz očuvanje kreditnog rejtinga i potrebne likvidnosti.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram