Zatvori
Poslovni Puls
17/10/2012

Švicarske banke zamrznule milijardu franaka tešku imovinu arapskih diktatora

Švicarska je zamrznula gotovo milijardu švicarskih franaka, odnosno nešto više od milijarde dolara ukradenih sredstava povezanih s diktatorima u četiri zemlje koje se bile u središtu Arapskog proljeća - Egiptu, Libiji, Siriji i Tunisu, reklo je švicarsko ministarstvo vanjskih poslova...

Švicarske vlasti surađuju s pravosuđem Tunisa i Egipta kako bi ubrzale povrat tih sredstava, no očekuje se da bi to moglo potrajati godinama, rekao je voditelj odjela za međunarodno pravo u švicarskom ministarstvu Valentin Zellweger.

"U prošlosti je najbrže riješen slučaj bio onaj Abache, a trajao je pet godina", rekao je Zellweger referirajući se na sredstva povezana s pokojnim nigerijskim diktatorom Sanijem Abachom.

Švicarski ministar vanjskih poslova Didier Burkhalter u nedjelju je u Kairu razgovarao s egipatskim kolegom Muhamedom Kamalom Amron o pravosudnoj suradnji u vraćanju blokiranih sredstava, rekao je Zellweger.

Glavnina blokiranih sredstava, 700 milijuna franaka, povezana je s bivšim egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom i njegovim suradnicima, rekao je Zellweger.

Zamrznuto je i oko 60 milijuna franaka povezanih sa svrgnutim tuniskim predsjednikom Ben Alijem i po 100 milijuna franaka povezanih s ubijenim libijskim čelnikom Moamerom Gadafijem i sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom i njegovim suradnicima.

"Danas je u okviru Arapskog proljeća blokirano ukupno milijardu franaka", rekao je Zellweger na konferenciji za novinare u Ženevi na kojoj je dao posljednje podatke o iznosima sredstava blokiranih od početka 2011. godine, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram