Zatvori
Poslovni Puls
29/05/2013

Odzvonilo skrivanju novca u švicarskim bankama?

Diskreciji švicarskih bankovnih računa je, čini se, odzvonilo, prenosi internetski portal B92...

Zemlja sa dva stoljeća dugom tradicijom brige za bankovne račune bogatih klijenata željnih anonimnosti, poslije ustupaka koje je učinila prema američkim vlastima, sada se našla pred sličnim zahtijevima Europske unije.

Godinu dana pošto su švicarske banke bile primorane otkriti podatke o američkim klijentima koji izbjegavaju porez, sada će, čini se, morati isto učiniti i s europskim poreznim 'eskivatorima'.

Europska unija, koja vjeruje da gubi bilijun eura godišnje, jer njeni građani sa tajnim bankovnim računima u Švicarskoj izbjegavaju plaćanje poreza, podigla je glas protiv te prakse.

"Iznos koji se gubi je sto puta veći od pozajmice oko koje smo se nedavno složili za Cipar", primjećuje predsjednik Europskog savjeta Herman Van Rompuy.

Pritisak na Bern se povećao otkako su se Luksemburg i Austrija, članice EU, složile da podijele sa ostalima podatke o bankovnim računima klijenata, ali pod uvjetom da i zemlje van Unije, kao što je Švicarska, učine isto. Stručnjaci tvrde da su ustupci neizbježni, iako se ne očekuje da se dogode preko noći.

Švicarska je postigla sporazum sa Njemačkom i Britanijom koji omogućava građanima da plaćaju porez na tajne račune bez objavljivanja identiteta. Ali švicarske banke su povezane i sa političkim skandalima u Francuskoj, Grčkoj i Španjolskoj, gdje se ispostavilo da su, dok se zemlje bore sa krizom i stezanjem remena, bogataši trude da svoje milijune sklone na mjesto zaštićeno od oporezivanja. Europska komisija stoga želi da Švicarska prihvati automatsku razmjenu bankarskih podataka.

Zahtjev je podijelio Švicarce. Dok polovica vjeruje da je švicarskoj bankarskoj tajni, manje-više došao kraj, drugi nisu spremni da se lako predaju. Jer, posljedice bi, kažu, mogle biti teške.

Eksperti prognoziraju da bi se švicarski fondovi, bez ikakvih pravila o tajnosti, mogli lako “suziti” za 20 do čak 40 posto. Stoga, smatraju švicarski stručnjaci, odricanje od bankarske diskrecije bi trebalo nadoknaditi povoljnijim pristupom tržištu EU, prenosi B92.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram