Zatvori
Poslovni Puls
09/10/2015

Švicarske banke Amerikancima otvaraju poslovne knjige

Švicarske banke spremne su američkom Ministarstvu pravosuđa otkriti kako su pomagale klijentima skrivati novac i izbjegavati plaćanje poreza...

Ove godine potpisan je sporazum između američkog Ministarstva pravosuđa i 41 švicarske banke, kojim su se banke obvezale otkriti kako su klijentima pomagale u skrivanju novca, tko su odgovorni bankari, posrednici, i kako su se kretali tokovi novca.

Te informacije pomoći će američkim istražiteljima da pokrenu istrage protiv osoba i institucija koje su bile uključene u pranje novca i u drugim zemljama, a potencijalne mete su banke u Singapuru i Izraelu.

"Novac odlazi iz Švicarske u razne druge jurisdikcije", kaže za Bloomberg Caroline Ciraolo, tužiteljica za porezne prijevare američkog Ministarstva pravosuđa.

Prva suradnja američkog pravosuđa sa švicarskim bankama započela je 2009. godine, nakon što je UBS, u sklopu nagodbe, platio kaznu od 780 milijuna dolara, zbog pomaganja u izbjegavanju poreza, a tada je pokrenuta i istraga protiv još 14 banaka.

Izvor: Index.hr

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram