Zatvori
Poslovni Puls
10/10/2012

Škoti će na referendumu 2014. godine odlučivati o neovisnosti

Škotska će 2014. glasovati o neovisnosti što bi moglo rezultirati razbijanjem Britanije, rekao je britanski ministar...

Objava je okončala mjesece pat pozicije između westminsterske vlade u Londonu i škotske uprave u Edinburghu. "Dogodit će se to da će Westminster prenijeti ovlasti na Škotski parlament da održi referendum s jednim pitanjem o tome treba li Škotska biti u ili izvan Ujedinjenog Kraljevstva", rekao je ministar Škotskog ureda David Mundell Sky Newsu. Predviđamo da će to dogoditi na jesen 2014., dodao je.

Mandellove riječi ukazuju da su obje strane prihvatile kompromis oko vremena i formata referenduma. Britanski premijer David Cameron, koji želi održati Britaniju netaknutom, podržava održavanje glasovanja što je prije moguće o tome treba li okončati 300-godišnju uniju Škotske s Engleskom s jednostavnim "da" ili "ne" pitanjem.

Alex Salmond, čelnik škotske nacionalističlke vlade, tražio je da se u referendum uključi i treća mogućnost, a to je prepuštanje dodatnih ovlasti Škotskom parlamentu. Predlagao je da se glasovanje odgodi do 2014., 700-te obljetnice bitke kod Bannockburna, čuvene pobjede Škota nad Englezima, dajući tako kampanji za neovisnot više vremena da uvjeri birače da podrže razdvajanje.

Ankete pokazuju da između 30 i 40 posto Škota trenutno podupiru neovisnost.

Škotska vlada je sada nadležna za sva ona područja koja nisu izrijekom rezervirana za vladu u Londonu. Na nju je prenesen nadzor nad zdravstvom, obrazovanjem, pravosuđem i policijom, poljoprivredom, gospodarskim razvitkom i transportom.

Cameron tvrdi kako bi Škotima kao i cijeloj Britaniji bilo gore ukoliko bi glasovali za neovisnost budući da velika većina financijskih sredstava za Škotsku dolazi od 30 milijardi funti dotacija vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Salmond, međutim, govori kako bi neovisna Škotska polagala pravo na lavovski dio prihoda od nafte iz Sjevernog mora. Škotsko glasovanje za neovisnost potkopalo bi temelje moderne Velike Britanije koja se sastoji od Engleske, Škotske i Walesa. Sjeverna Irska i Velika Britanija tvore Ujedinjeno Kraljevstvo, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram