Zatvori
Poslovni Puls
02/10/2012

Imate nešto novca sa strane? Cijene nekretnina padaju, ovo je vrijeme za kupnju...

Poznato je da su cijene nekretnina  već  neko vrijeme u padu, a tako je bilo i sa cijenama kuća i građevinskih zemljišta koje su, prema podacima nekretninskog portala Crozilla.com bile znatno niže nego lani...

Na godišnjoj razini cijene kuća, prema podacima portala Crozilla.com pale su za 5,2 posto, a tražene cijene  građevinskih zemljišta u prosjeku su pale čak za 6,5 posto. No, osim što su cijene u kolovozu pale u odnosu na prošlu godinu, bile su niže i u odnosu na mjesec lipanj, pa su tako tražene cijene kuća od lipnja u prosjeku pale za 0,04 posto, a cijene građevinskih zemljišta za 1,6 posto.

Cijene kuća tijekom kolovoza, prema Crozillinim podacima, na godišnjoj su razini pale za 5,2 posto,  te 1,4 posto u odnosu na isti mjesec 2010. godine.

Tijekom kolovoza cijene kuća s uključenom cijenom okućnice u Dubrovniku su bile uvjerljivo najviše, čak 3504 eura po metru kvadratnom, u Splitu se za metar kvadratni u prosjeku tražilo 2267 eura, a u gradu Zagrebu 1485 eura. U Puli se za metar kvadratni u prosjeku tražilo 1516 eura, dok su u Osijeku cijene kuće, s uključenom okućnicom, iznosile tek 674 eura po metru kvadratnom.

Cijene građevinskih zemljišta prema podacima portala Crozilla.com na  godišnjoj su razini pale za 6,5 posto. Najveći pad cijena u tom razdoblju bilježe županije Istarska i Splitsko-dalmatinska, dok porast bilježe županije Primorsko-goranska i  Zadarska, te grad Zagreb.

Po prosječnoj cijeni od 188 eura za metar kvadratni u Zagrebu su se tijekom kolovoza na portalu Crozilla.com oglašavala građevinska zemljišta. U Splitsko-dalmatinskoj  županiji u istom se mjesecu za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 160 eura, u Zadarskoj 125, a u Primorsko-goranskoj 101 euro. Mnogo manje od 100 eura za jedan metar kvadratni tijekom kolovoza tražilo se za građevinska zemljišta na području Istre gdje je prosječna tražena cijena iznosila tek 63 eura, te na području Zagrebačke županije gdje se za građevinski kvadratni metar u prosjeku tražilo 67 eura.

 

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram