Zatvori
Poslovni Puls
01/10/2012

Globalna zrakoplovna industrija ove godine očekuje dobit od 4,1 milijardu dolara

Zrakoplovna industrija povisila je prognozu ovogodišnje dobiti na 4,1 milijardu dolara, a ona bi u idućoj trebala porasti na 7,5 milijardi, signalizirajući poboljšanje stanja u sektoru...

Međunarodna udruga avioprijevoznika (IATA) novu prognozu tumači solidnim brojem prevezenih putnika u dosadašnjem dijelu godine. "Zrakoplovne kompanije bolje se nose s teškoćama nego što smo očekivali", zaključio je u razgovoru s novinarima Tony Tyler.

Podsjetio je ipak da je očekivana ovogodišnja dobit više nego upola manja od prošlogodišnjih 8,4 milijarde dolara. Takav trend pripisuje u prvom redu europskoj gospodarskoj krizi, visokim cijenama nafte i niskoj razini poslovne potrošnje.

Europski prijevoznici trebali bi u ovoj godini zabilježiti gubitak od 1,2 milijarde dolara zbog financijske krize u eurozoni i visokih poreza, procjenjuju u IATA-i.

Za prijevoznike u azijsko-pacifičkoj regiji predviđaju dobit od 2,3 milijarde dolara, usprkos umjerenom usporavanju kineskog gospodarstva.

"Kineska domaća potrašnja još uvijek raste po stopi od gotovo 10 posto, a potražnja za regionalnim i putovanjima na udaljene destinacije, uključujući ona u premium klasi, bolje se drži no što se očekivalo s obzirom na ekonomsku neizvjesnost", ističe Tyler.

Najveće poboljšanje očekuju u slučaju sjevernoameričkih prijevoznika koji bi trebali ostvariti dobit od 1,9 milijardi dolara, čime su dosadašnju prognozu povisili za 500 milijuna dolara. Kao razlog navode uštede troškova.

Iduće godine situacija će se vjerojatno poboljšati budući da bi prosječna cijena nafte trebala kliznuti na 105 dolara za barel, a mjere vlada i središnjih banaka guraju rast svjetskog BDP-a prema 2,5 posto, s ovogodišnjih 2,1 posto, napominju u IATA-i.

IATA predstavlja oko 240 najvećih međunarodnih aviokompanija ih cijelog svijeta, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram