Zatvori
Poslovni Puls
26/09/2012

Prosječna neto plaća od početka godine porasla za 59 kuna i sada iznosi 5.424 kune

Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u srpnju iznosila je 5.424 kune, što je za 68 kuna ili 1,2% manje nego u lipnju. Na godišnjoj razini neto plaća porasla je za 1,1% odnosno 59 kuna nominalno, dok u realnom izrazu prosječna neto plaća nastavlja bilježiti godišnji pad peti uzastopni mjesec...

Naime, korigira li se godišnja nominalna stopa rasta prosječne neto plaće stopom inflacije (mjerene indeksom potrošačkih cijena) ona realno bilježi pad od 2,3% na godišnjoj razini (godišnja stopa inflacije u srpnju iznosila je 3,4%).

Prosječna bruto plaća u srpnju je iznosila 7.794 kuna, što je za 115 kuna ili 1,45% manje nego u lipnju. Na godišnjoj razini prosječna bruto plaća porasla je za 114 kuna (1,5%) u nominalnom izrazu, dok u realnom bilježi pad 1,9 posto.

Izostanak realnog rasta plaća na godišnjoj razini odražava produljenje negativnih trendova na tržištu rada uslijed krize u gospodarstvu uz istovremeno snažnije inflatorne pritiske. Rast stope PDV-a te poskupljenje javnih i komunalnih usluga, smanjuju realni dohodak stanovništva i kupovnu moć.

"S druge strane privreda je iscrpljena dugotrajnom recesijom pa izostaje i rast plaća i kreacija novih radnih mjesta. S obzirom da je rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini u kolovozu ponovo intenziviran, a nezaposlenost nastavlja rasti, na godišnjoj razini ne očekujemo zamjetnija poboljšanja", stoji u zaključku analize iz Raiffeisenbanka.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram