Zatvori
Poslovni Puls
13/09/2012

Vlada osniva posebni ured Porezne uprave koji će provjeravati Todorića, Tedeschija...

Vlada je izmijenila Zakon o Poreznoj upravi. Cilj je uspostaviti novi ured unutar Porezne uprave koja bi se bavila velikim poreznim obveznicima, što dosad nije bio slučaj, rekao je ministar financija Slavko Linić...

Ured će biti zadužen za 609 velikih tvrtki koje zajedno ostvaruju oko 400 milijardi kuna prihoda godišnje, zapošljavaju 25 posto svih zaposlenih u Hrvatskoj i plaćaju 46 posto ukupnih poreza i doprinosa. Ured bi trebao početi s radom 1. studenog.

U prošloj godini samo je pet posto velikih obveznika bilo obuhvaćeno vanjskim poreznim nadzorom, dok se čak 95 posto nadzora odnosilo na male porezne obveznike čiji je ukupni porezni prinos ispod 40 posto, upozorio je Linić. To je praktično značilo da su veliki obveznici sami određivali koliko će poreza platiti. Navodno je time proračun godišnje bio zakinut za 200 do 300 milijuna kuna. Novi ured će, osim nadzora nad budućim prihodima, moći provjeravati i porezne prijave velikih obveznika iz prethodne tri godine, te im, po potrebi, razrezati dodatni porez.

"Zbog dobrih mjera proračun se ostvaruje po planiranom, projekcije su bile razumne. Izbjegli smo negativne promjene, nije došlo do porasta kamata kod zaduživanja", izjavio je minisar financija Slavko Linić. Na sjednici Vlade iznio je prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju državnog proračuna i nacrt prijedloga izvještaja o primjeni fiskalnih pravila za prvo polugodište 2012. Predstavio je i korekciju godišnjeg plana poslovanja Hrvatske lutrije za 2012. godinu, nakon čega je premijer reagirao riječima: "Lutrija nema smisla ako ne zarađuje jako puno. Može Lutrija i više zarađivati, iz toga bismo onda mogli financirati brodogradnju", poručio je Milanović.

Vlada je odbila prijedlog zakona o izmjeni Zakona o minimalnoj plaći koji je iznio Klub zastupnika Hrvatskih laburista - Stranke rada. Odlučeno je da će država, kao i u slučaju NK Rijeka, svoja potraživanja prema NK Šibenik prenijeti na grad Šibenik, koji će ući u vlasničku strukturu kluba. Vlada je poduprla prijedlog ministra Siniše Hajdaša Dončića o podjeli HŽ vuče, radi provođenja programa restrukturiranja Hrvatskih željeznica.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram