Zatvori
Poslovni Puls
11/09/2012

Kineski ulagači zainteresirani za riječku luku i koncesiju za autoceste

Ministar Siniša Hajdaš Dončić prošloga je tjedna Kinezima ponudio brojne projekte, većinom infrastrukturne...

"Zainteresiranim kineskim investitorima ponudili smo nekoliko konkretnih projekata. U prvom planu svakako su riječka luka te koncesija za autoceste", rekao je ministar Siniša Hajdaš Dončić.

"Sa zadovoljstvom mogu reći da je Europska komisija pristala sufinancirati projektnu studiju Pelješkog mosta", oduševljeno je izjavio ministar u razgovoru za RTL Televiziju.

Najjači aduti u borbi za kineski novac protiv 15 zemalja srednje i jugoistočne Europe su riječka luka koja nosi potencijal novih tisuću radnih mjesta, te nizinska pruga koja bi Rijeku povezala s Europom, za što su, kako doznajemo, Kinezi vrlo zainteresirani.

Navodno su pomno pratili i prezentacije o mogućnostima ulaganja u termoelektranu Plomin C, osječki aerodrom, vukokovarsku luku, Zagreb na Savi...

Kinezi su i prije pokazali interes za ulaganje u transport i infrastrukturu - no bez konkretnih rezultata. Nova prilika mogao bi biti natječaj za koncesionara autocesta na koji će se Kinezi vrlo vjerojatno prijaviti.

"Vidjet ćemo hoćemo li dobiti ponude koje su nam prihvatljive, ali sasvim sigurno se na tim našim apsolutno prvorazrednim, pa rekao bih i bez lažne skromnosti, najboljim autocestama u svijetu, krije veliki novac", rekao je ranije Radimir Čačić.

"Pilotirana drugačije naša birokracija bi mogla napraviti iskorak", uvjeren je Nadan Vidošević. A Kinezi bez dobrih pilota - ne kreću u posao. Poznato je da ne trpe lutanja i improvizacije. Možda će ih odbiti podatak da radnici u državnom sektoru baš i ne rade kao Kinezi. A i općenito - radi premalo ljudi.

Zapuštene potencijale, poput partijske škole u Kumrovcu, zato bi mogli pokrenuti baš Kinezi koji Titovo rodno mjesto žele oživjeti znanstveno-istraživačkim tehnološkim parkom.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram