Zatvori
Poslovni Puls
06/09/2012

Nobelovac Paul Krugman o Hrvatskoj: Put izlaska iz krize tražite u povećanju izvoza

Uoči skorašnjeg dolaska u Hrvatsku američki Nobelovac Paul Krugman dao je intervju Večernjem listu u kojem je kazao da naša zemlja nema razloga za veliku brigu, te da se može oporaviti samo kroz izvoz i samo ako se stanje u eurozoni stabilizira...

Upitan kakva je perspektiva malih i perifernih zemalja kao što je Hrvatska, Krugman je rekao: "Hrvatska nema razloga za veliku brigu, imate odličan zemljopisni položaj, srednjeuropska ste i mediteranska zemlja i to su elementi koji vam idu u prilog. Dosta je snage u ekonomiji Europske unije, možda ta priča sad nije tako uspješna, ali ako ECB i Draghi učine sve što je potrebno stvari će se razvijati povoljno".

Američki ekonomist smatra da Hrvatska svoj prostor za oporavak može tražiti samo u izvozu. "Premali ste da bi oporavka mogao nastati na temelju domaće potražnje, ali morate biti svjesni da ni Hrvatska ne može biti uspješna ako se stanje u eurozoni ne stabilizira", rekao je Krugman za Večernji.

Njegova preporuka šefu ECB-a Mariju Draghiju jest da svakako počne kupovati državne papire. Smatra kako Kina neće pomoći oporavku EU te da ona nema kapital koji se često spominje.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram