Zatvori
Poslovni Puls
06/09/2012

Savjetnik za koncesiju autocesta od Vlade će dobiti basnoslovnih 80 milijuna kuna!

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture objavilo je jučer natječaj za savjetnika za davanje autocesta u koncesiju. Natječaj je objavljen u Narodnim novinama i u Financial Timesu, a bit će otvoren do 17. listopada...

Ukupan trošak savjetničkih usluga za izbor koncesionara procijenjen je na basnoslovnih 80 milijuna kuna, javlja Večernji list.

Savjetnik koji pobjedi na tom natječaju izradit će prijedloge modela monetizacije autocestovne infrastrukture, navode u Ministarstvu. Usto, detaljno će istražiti interes potencijalnih investitora za neki od predloženih modela monetizacije. Vlada će zatim odabrati model monetizacije i pokretati postupak odabira potencijalnog investitora. U Ministarstvu planiraju novcem od koncesije zatvoriti dio kredita HAC-a i ARZ-a (koji ukupno iznose 3,6 milijardi eura), smanjiti ukupni javni dug, a dio sredstava uložili bi u nove infrastrukturne projekte i pokretanje investicijskog ciklusa.

Izbor savjetnika očekuje se u studenome, u veljači 2013. očekuju se prijedlozi modela, a mogući izbor koncesionara u rujnu 2013. godine.

U Vladi očekuju da bi od 30-godišnje koncesije nad autocestama dobili odjednom tri milijarde eura. Potpredsjednik Vlade Radimir Čačić jučer je kazao da Vlada želi zadržati vlasništvo nad HAC-om i ARZ-om, a koncesionaru za jednokratnu naknadu prepustiti upravljanje i održavanje. Druga su dva uvjeta kretanje cijene cestarina u skladu s inflacijom te održavanje koje će nakon isteka koncesije autoceste ostaviti u stanju u kakvom su danas. Čačić je kazao i da je za svog nedavnog boravka u Londonu investitorima u u londonskom Cityju predstavio i projekt monetizacije autocesta.

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić pak ovih dana boravi u Kini, a tamošnjim investitorima i on će predstaviti projekt autoceste u koncesiju. Već prije interes je iskazala australska Macquarie banka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram