Zatvori
Poslovni Puls
03/09/2012

Statistika ne laže: Hrvatska je novi EU "pacijent" s periferije

Dvojba više jednostavno ne postoji - Hrvatska će nakon ulaska u Europsku uniju u srpnju iduće godine ući i u ekskluzivni klub "pacijenata s periferije"...

Statistika je i ovaj put neumoljiva. Ukoliko bi pretpostavili da je u ovom trenutku Hrvatska punopravna članica Europske unije - naša zemlja bila bi s punim pravom prozvana još jednim "pacijentom" s europske periferije.

Naime, Državni zavod za statistiku (DZS) u petak je objavio prvu procjenu kretanja BDP-a u drugom ovogodišnjem kvartalu. Hrvatsko gospodarstvo od mjeseca travnja do lipnja zabilježilo je kontrakciju od 2,1 posto na godišnjoj razini. Podsjetimo, u prvom kvartalu ove godine ostvarili smo gospodarski pad od 1,3 posto.

Usporedba sa zemljama članicama EU-a i eurozone ne daje razloga za pretjerani optimizam...

Prema podacima koje je objavio središnji europski statistički ured Eurostat - gore rezultate od Hrvatske u drugom kvartalu imale su samo Grčke, Cipar, Italija i Slovenija, zemlje koje se uz Španjolsku danas najčešće spominju u kontekstu najvećih kriznih žarišta u Europi.

Grčka je tako u drugom kvartalu ostvarila pad BDP-a od golemih 6,2 posto, Italija je "zaronila" za 2,5 posto, a Cipar za 2,4 posto. Susjedna Slovenija ne stoji ništa bolje - u drugom tromjesečju imala je pad od čak 3,2 posto i sve je vjerojatnije da će uskoro morati zatražiti bailout.

I dok analitičari Vladu upozoravaju kako će Hrvatska do daljnjeg biti česti gost popisa krizom najuzdrmanijih europskih zemalja, prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić tvrdi kako u budućnosti može samo "na bolje" jer smo napokon došli do dna.

''Ja bih rekao da je to najniži gospodarski rezultat koji će ova Vlada imati u sve četiri godine. Ako završimo godinu sa oko 1 posto pada to će biti jedan od najboljih tranzicijskih rezultata. Zasluga Vlade je samo da rezultati nisu puno, puno gori, kao što bi mogli biti da se nisu povukli potezi koji su se povukli. Povukli smo značajne i velike poteze", rekao je Čačić i dodao kako nas iduće godine očekuje kakav takav gospodarski rast.

Zbog svih nas, nadajmo se da je "Prvi" ovaj put u pravu...

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram