Zatvori
Poslovni Puls
31/08/2012

Hrvatsko gospodarstvo kolabira: Poduzetnici u prvom polugodištu bilježe pad dobiti od čak 50,4 posto!

Hrvatski su poduzetnici, obveznici poreza na dobit bez banaka, osiguravajućih društava i ostalih financijskih institucija, u prvom polugodištu ove godine ostvarili bruto dobit od 9,3 milijarde kuna, što je upola manje nego u isto vrijeme lani kada je bruto dobit iznosila 18,6 milijardi kuna, objavila je FINA...

U postotku je bruto dobit poduzetnika smanjena za 50,4 posto. Po podacima Fine, 92.787 poduzetnika je u prvom polugodištu ostvarilo 291 milijardu kuna ukupnog prihoda, što je jedan posto manje nego u istom razdoblju lani. Istodobno su pak ukupni rashodi hrvatskih poduzetnika rasli, i to za 2,3 posto, i iznosili su 281,7 milijardi kuna.

Tako je bruto dobit, odnosno višak prihoda nad rashodima, u prvih šest mjeseci ove godine iznosila 9,3 milijardi kuna.

Pad prihoda, a rast rashoda, utjecao je na smanjenje dobiti i na smanjenje ekonomičnosti poslovanja.

Po podacima Fine, u prvom je polugodištu prošle godine na 100 kuna rashoda ostvareno 106,78 kuna ukupnih prihoda, dok je u istom razdoblju ove godine na uloženih 100 kuna rashoda ostvaren ukupan prihod od 103,29 kuna, što je za za 3,49 kuna manje nego u prvom polugodištu prethodne godine.

Podaci Fine o prihodima od prodaje pokazuju da hrvatski poduzetnici najveći dio prihoda ostvaruju na domaćem tržištu na kojem je u prvih šest mjeseci prodano roba za 216 milijardi kuna, što je 0,7 posto više nego u istom razdoblju lani.

U isto vrijeme povećana je i prodaja na stranim tržištima za 1,3 posto i ostvaren prihod od 46,8 milijardi kuna. Time je nastavljen, u prošloj godini započeti, pozitivan trend povećanja izvoza, ističu iz Fine. U prvom polugodištu ove godine poduzetnici su izdvojili 18,2 milijarde kuna u dugotrajnu imovinu, što je 0,2 posto manje nego u razdoblju siječanj-lipanj prošle godine.

Poslovni rezultati koje je objavila Fina odnose se na 92.787 poduzetnika, obveznika poreza na dobit bez banaka, osiguravajućih društava i ostalih financijskih institucija.

U odnosu na prvo polugodište prošle godine broj poduzetnika je veći za 2119, ili za 2,3 posto. Kod tih je poduzetnika (na temelju sati rada) bilo zaposleno 841.396 radnika, što je 1,8 posto više zaposlenih u odnosu na prvo polugodište 2011. godine. Zaposleni kod poduzetnika, obveznika poreza na dobit, za svoj su rad obračunali prosječne mjesečne neto plaće od 4676 kuna, što je na razini prvog lanjskog polugodišta kada su prosječne mjesečne plaće iznosile 4675 kuna.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram